Žene dugovečnije od muškaraca, kao i ženke sisara od mužjaka: Za to je kriva "majčinska kletva"?

Postoji nekoliko teorija koje pokušavaju da objasne veliku razliku u životnom veku mužjaka i ženki

Foto: Shutterstock

Novo istraživanje dokazalo je da kod slonova, lavova, orki i foka, većina ženki sisara nadživi mužjake, što je situacija i kod ljudi.

Istraživači su pratili 101 vrstu divljih sisara koji žive na 134 različite lokacije i otkrili su da u 60 odsto slučajeva ženske žive duže. Ono što je istraživačima bilo posebno interesantno je činjenica da je životni vek ženke bio duži za 18,6 odsto nego kod mužjaka.

- Poređenja radi, kod ljudi, životni vek žene duži je za 7.8 odsto od životnog veka muškarca – istakli su istraživači.

Najveće istraživanje koje je ikada sprovedeno

Autor studije Žan-Fransoa Lemaitre istakao je da, iako je bilo nekoliko vrsta sisara kod kojih su mužjaci živeli duže, poput konja, nekih vrsta šišmiša i zečeva, u pitanju je manja grupa.

Lemaitre je dodao i da ova studija predstavlja najšire istraživanje na ovu temu koje je ikada sprovedeno. U istraživanje nisu mogli da uključe mnoge vrste malih glodara, jer ne postoji mnogo podataka o tim životinjama u divljini. Istraživanje je došlo do nekoliko teorija kada je u pitanju zašto postoji tolika razlika u životnom veku mužjaka i ženki.

Teorija majčinske kletve

Autor je istakao da je istraživanje otkrilo da na životni vek mužjaka i ženski, utiče okolina i reproduktivna pravila životinjske vrste. On tvrdi da mužjaci određenih vrsta rastu veći i imaju određene specifične osobine poput velikih rogova, što dolazi sa određenom fiziološkom cenom i sigurno utiče na to kako te vrste reaguju na okolinske faktore kao što su patogeni. Upravo to može da doprinese toj velikoj razlici u životnom veku između mužjaka i ženki.

- Značajno preusmeravanja resursa kod mužjaka na rast i održavanje sekundarnih seksualnih svojstava, mogla bi da ih učini ranjivijim od ženki, kada je u pitanju bistvovanje u teškim životnim uslovima - navodi se u studiji.

Još jedna teorija je da dve kopije jednog tipa hromozoma imaju zaštitnički efekat. Kod sisara, ženke imaju dva X hromozoma, dok mužjaci imaju jedan. Kod ptica, gde mužjaci najčešće nadžive ženke, ovaj slučaj je obrnut - prenosi CNN.

Drugi istraživači imaju još jednu teoriju koju su nazvali „majčinska kletva“. Oni smatraju da postoji mogućnost, da majke mogu da prenesu gene na svoju decu, a koji štete sinovima, ali ne i njihovim ćerkama.

Video: Slonica i devojčica : Razlika od 33 godine i skoro 3,5 tone je za njih ništa

(Telegraf.rs)