Jedan profesionalni trener pasa tvrdi: Ove tri rase ne bih nikad čuvao!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Razlozi zbog kojih je stručnjak napravio ovaj izbor neće se dopasti mnogim vlasnicima. Ipak, možete li da poreknete istinitost nekih podataka?

Rase koje veterinari ne preporučuju Foto: Shutterstock/Kanut Photo

Jedan stručnjak za trening i dresuru pasa podelio je svoja iskustva o tri rase koje nikad nikome ne bi preporučio.

Razlozi izbora nisu se dopali mnogim vlasnicima, ali su njegova iskustva takva kakva jesu i o njima ne treba previše polemisati.

On je objasnio da je vlasnicima "rasa za izbegavanje" dobro poznato šta ovi kućni ljubimci mogu da urade i kakvog su zdravstvenog stanja.

Jedna rasa je šampion u uništavanju pokućstva, druga ima toliko zdravstvenih tegoba da je tužno negovati takvog psa, a treći provereno ne podnosi decu.

U video snimku, zaposleni u Big Dog Felasu (@bigdogfellas) je objasnio da "nikada ne bi lično bio vlasnik" ove tri rase pasa.

Prvi na spisku "za izbegavanje" je francuski buldog.

Rase koje veterinari ne preporučuju Foto: Shutterstock/Azhar Shaidildinova

"On jednostavno ima previše zdravstvenih problema. Ne mogu da se setim kada sam poslednji put otišao kod veterinara a da nisam video francuskog buldoga“, rekao je trener i dodao da su "francuzi" skloni pokazivanju dominacije nad drugim psima.

Stručnjaci iz "Bio Med Central" otkrili su da ova rasa može imati više od 20 uobičajenih zdravstvenih poremećaja, a glavni faktor povećanog rizika je tipično kratka njuška i pljosnata glava. Loše stanje kože i otežano disanje takođe su problemi ovog psa.

Druga rasa koju je trener naveo je belgijski malinoa.

Rase koje veterinari ne preporučuju Foto: Shutterstock/Green Elk

"Oni jednostavno imaju previše energije i ako ne možete da je usmerite u pravom smeru, oni će uništiti vašu kuću, vašu baštu i verovatno ceo život", kaže dreser i duhovito dodaje:

"To je kao da tasmanijski đavo trči po vašoj kući".

Stručnjaci kažu da je malinoi potreban "posao": neadekvatna mentalna i fizička stimulacija brzo dovodi do toga da ovom psu postane dosadno.

Na kraju je trener pasa objasnio zašto nikad ne bi imao čivavu.

Rase koje veterinari ne preporučuju Foto: Shutterstock/Anton Pentegov

"Njen temperament nikako se ne slaže sa decom, može da bude preglasna i sklona nekim zdravstvenim problemima".

Čivava ne toleriše ponašanje mališana koji su previše nestašni i razdragani, pa deca mlađa od šest godina ne bi trebalo da imaju dodire sa njom, jer će režati na njih i možda ih ujesti. Deca tog uzrasta ponašaju se sasvim prirodno, ali to ne prija čivavi: ona jednostavno ne trpi da je neko zgrabi, nervira je sputavanje, a može da doživi i povrede zbog krhke građe.

(Telegraf.rs)