• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pet rasa “šampiona” u razbolevanju od alergija i infekcija čije lečenje vas može koštati čitavo bogatstvo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kad birate budućeg kućnog ljubimca, prethodno se raspitajte o zdravlju rase kojoj pripada, jer ako je osetljiv na hranu i koža mu je sklona iritaciji, to će vam često prazniti novčanik

  • 0
Rase pasa sklone alergijama i infekcijama Foto: Pixabay/manfredrichter

Mnogo toga treba uzeti u obzir kad odlučite da u dom dovedete psa.

Nije bitno samo da li će se slagati sa decom i drugim životinjama, da li jede malo ili mnogo, hoće li stalno napadati nepoznate ljude ili će biti miran kao bubica.

Prilikom izbora rase psa koji će deliti svakodnevicu sa vama i vašom porodicom, najvažnije od svega je kakvog je zdravlja pas i šta u vezi s tim možete da očekujete u budućnosti. Iskusni veterinari kažu da neki psi, u tom pogledu, mogu da koštaju vlasnike pravo malo bogatstvo.

Najviše problema - koji nisu opasni po život, ali su gotovo svakodnevni i veoma iscrpljujući - pojavljuju se kod pasa sklonih alergijama.

Dr Adam Kristman ima svoj profil na TikToku @dr.adamchristman52 i redovno deli savete vlasnicima pasa.

U nedavnom obraćanju otkrio je kojih pet rasa su najviše sklone alergijama i drugim zdravstvenim problemima.

Bokser

Rase pasa sklone alergijama i infekcijama Foto: Pixabay/Romuald Galecki

Gotovo po pravilu, bokser je alergičan na mnoge vrste hrane, kaže ovaj veterinar i upozorava vlasnike da vode računa o tome čime ga hrane, jer je sklon i nadimanju i gasovima.

Bokseri su poznati i po tome što alergiju na hranu mogu da pokažu nakon godina konzumiranja jedne vrste koju su dotad jeli bez problema. Hrana sa visokim sadržajem žitarica im posebno smeta.

Koker španijel

Rase pasa sklone alergijama i infekcijama Foto: Pixabay/woodypino

Ne samo da je sklon infekcijama ušiju, već će koker španijel razviti kožne bolesti češče od drugih rasa. Problemi sa ušima kod nekih jedinki mogu napredovati i pogoršati se prilično brzo, pa ih treba odmah sanirati, objašnjava veterinar.

Vesti

Rase pasa sklone alergijama i infekcijama Foto: Pixabay/No-longer-here

Poznat i kao zapadnoškotski beli terijer, ovaj nežni pas je takođe sklon alergiji na hranu, kao i atopijskom dermatitisu koji predstavlja genetski predisponiranu bolest kože ove rase. Bolest dovodi do intenzivnog češanja zbog koga pas pati i može da razvije sekundarne infekcije kože ako se ne leči.

Američki pit bul

Rase pasa sklone alergijama i infekcijama Foto: Pixabay/vlaaitje

Ova rasa takođe može da pati od kožnih oboljenja, češće od drugih rasa. Iako je zdepast i jak, čvrstog tela i snažne konstitucije, njegova koža može da bude superosetljiva, upozorava Adam u TikTok klipu.

Psi sa alergijama ne kijaju kao ljudi, već se kod njih ona manifestuje svrabom kože, najčešće na šapama, stomaku, naborima kože i ušima. Simptomi obično počinju između prve i treće godine i mogu se pogoršavati kako vreme prolazi.

Lizanje šapa, trljanje lica i česte infekcije uha su najčešći znaci atopijskog dermatitisa.

Engleski buldog

Rase pasa sklone alergijama i infekcijama Foto: Pixabay/black12bg

Ako imate engleskog buldoga, velike su šanse da ćete godinama voditi računa o različitim problemima na  njihovoj koži. Lekoviti šamponi i čišćenje kožnih nabora su deo svakodnevne rutine vlasnika ovog psa, kaže dr vet. med. Adam Kristman.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari