Omiljena pseća "žvakalica" pravi se od POSEBNOG organa BIKA: Prvo se ukloni i rasteže, a onda suši ili peče

B. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Dajete svom psu popularne "žvakalice" koje kupujete u pet šopu? Da li ste ikada pročitali koje namirnice ulaze u sastav jedne od najtraženijih jestivih zanimacija koju psi obožavaju, odnosno - od čega je ona napravljena? Jedna veterinarka iz Velike Britanije obelodanila je prednosti i mane ove kontroverzne pseće poslastice.

Ako svom psu ne obezbedite bezbedan i prihvatljiv način da radi ono što gotovo svi psi moraju da rade - žvakanje raznih predmeta, verovatno će se on sam postarati da pronađe nešto da glođe i grize - od papuča do noge od stola ili će pokazati druga destruktivna ponašanja zbog dosade.

Na današnjem tržištu postoji mnogo vrsta žvakalica za pse, napravljenih od sirove kože, svinjskih ušiju i drugih supstanci i namirnica. Dr veterine Džoana Vudnut devet godina pažljivo prati komercijalnu ponudu hrane i grickalica za kućne ljubimce. Ona tvrdi da se ishrana pasa znatno promenila: sve više vlasnika traži prirodne opcije hrane za svoje ljubimce i konsultuju se u pogledu izbora poslastica i žvakalica, zbog čega je dr Vudnut rešila da se posveti proučavanju sastava "buli" štapića, "jagnjećih pica" i ostalih popularnih glodalica.

Džoana nije krila iznenađenje kad je saznala za poreklo najpopularnijih psećih žvakalica: štapići za žvakanje prave se od bikovog (ili volovskog) penisa koji se ukloni sa životinje i rasteže, a zatim suši - sporo i na niskoj temperaturi (dehidratacija) ili pečenjem u rerni, prenosi Petsradar. Proces sušenja i prirodno hrskavičava priroda ovog dela bikovog tela čine štapiće za žvakanje žilavom i dugotrajnom žvakalicom.

Psi treba da žvaću i svaka žvakalica ima prednosti i mane, pa ovi štapići nisu izuzetak. Ne postoji ništa što je 100 posto bezbedno za pseći stomak, a najbezbednije opcije su najčešće manje zanimljive psima, što znači da ih najverovatnije neće koristiti. Da bi koliko-toliko olakšala izbor vlasnicima pasa, dr Vudnut navodi prednosti i mane štapića za žvakanje.

Prednosti goveđeg štapića

Prirodna opcija: Za razliku od sirove kože, buli štapićima nisu potrebne hemikalije za obradu što ih čini prirodnom opcijom.

Mentalno zdravlje psa: Kao umereno dugotrajna žvakalica, ovi štapići su dobri za mentalno zdravlje psa, jer im pružaju dobar način da zadovolje svoje potrebe za žvakanjem.

Bolje stanje zuba: Sve što podstiče žvakanje može doprineti boljem zdravlju zuba psa, pa i goveđi štapići.

Alergije na namirnice: Ako pas nije alergičan na goveđe proteine, štapići od jednog sastojka mogu biti odlična opcija poslastice.

Mane goveđeg štapića 

Gušenje: Pošto se delovi goveđeg štapića odvajaju, postoji rizik od gušenja, pa propratite žvakanje vašeg psa.

Gojaznost: Goveđi štapići su energetski veoma bogati zbog sadržaja masti i nisu pogodni za svakodnevno hranjenje. prilagodite njihovu količinu sa dnevnim obrocima psa kako biste izbegli njegovo gojenje.

Bakterijska kontaminacija: Ako su štapići dehidrirani a ne pečeni, na njima lako preživljavaju bakterije kao što je salmonela: ona može napraviti problem vašem psu i ljudima sa kojima dolazi u kontakt.

Štapići se prave u različitim dužinama (od 15-ak do čak 30 cm) i različitim debljinama, mogu da budu i pleteni ili oblikovani što ovu poslasticu debljom, većom i trajnijom. Kao i kod svake poslastice za ljubimce, bezbednost je najvažnija, pa nabavite one koje su pečene na višoj temperaturi i čiji proizvođači redovno testiraju proizvode na bakterijsku kontaminaciju. Izaberite štapiće odgovarajuće veličine za svog psa kako biste bili sigurni da neće progutati velike komade i uklonite poslednji deo kada sažvaće ostatak kako biste smanjili rizik od gušenja.

I pripazite na težinu svog psa – štapići su izuzetno bogati hranljivim materijama, pa prilagodite ostatak njegove ishrane i redovno proveravate težinu psa kako biste bili sigurni da ne dobija previše na težini.

(Telegraf.rs)