Planirate da u dom u kome već imate ljubimca donesete ježa: U tom slučaju, evo šta vas sve čeka

B. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Pre nego što upoznate jježa sa drugim životinjama, ovo treba da znate

Foto: Shutterstock

Ako planirate o tome da u dom u kome imate mačku ili psa dovedete i ježa, prvo se raspitajte o tome kakvi odnosi između ovih životinja mogu da se ispolje. Nikad se unapred ne može znati kako će se pojedine životinjske vrste međusobno slagati, ali se zna kakve su karakteristike i temperament ježa što će vam pomoći da shvatite da li bi se on dobro "složio" sa vašim ljubimcem.

Ježevi nisu umiljati kao psi i mačke, ali su u pogledu nege zaista veoma zahvalni i uživaju u tome da dan provode sa vlasnikom.

Evo šta treba da znate o preferencijama ježa prema drugim životinjama, kao i o njegovim osobinama i karakteru.

To će vam pomoći da odlučite da li ćete ga dovesti u dom ili ćete to ostati samo vaša želja, piše Thesprucepets.

Specifičan temperament i posebne navike ježa

Ježevi imaju nekoliko jedinstvenih osobina koje ih izdvajaju od drugih malih kućnih ljubimaca.

Foto: Shutterstock/ Bilanol

Ježevi su noćne životinje, što znači da spavaju tokom dana i najaktivniji su noću. Potrebno im je neko vreme da se "zagreju" za društvene interakcije, što znači da ćete morati da budete strpljivi i veoma nežni dok se vaš ježić navikava na život u vašem domu.

Nije poznato da su ježevi agresivni, ali imaju neke odbrambene mehanizme koje će ispoljiti kad se osete ugroženim. Tada se oni sklupčaju u bodljikave lopte, trzaju se ili skaču na specifičan način.

Sve ovo znači da će temperament vašeg sadašnjeg ljubimca biti podjednako važan kao i karakter ježa sa kojim treba da se sprijatelji. Svaka životinja, bilo pas, mačka ili neka  druga vrsta koja se čuva kao ljubimac, može naučiti da poštuje prostor ježa.

Foto: Shutterstock

Odnos ježa i drugih kućnih ljubimaca

Kako će se jež slagati sa drugim ljubimcima zavisi od karaktera životinja. Stoga je važno da uvek nadgledate njihove interakcije dok ne budete sigurni da su svi opušteni i da mirno koegzistiraju.

Da li postoje neke vrste životinja sa kojima se jež lakše sprijatelji?

Ako već imate ježa i želite drugog, sreća je na vašoj strani: ježevi se međusobno dobro slažu, iako je kao i uvek karakter primarni faktor. Neka ježevi budu odvojeni u različitim kavezima dok ne budete sigurni da se slažu, ali stavite njihove kaveze jedan blizu drugog kako bi mogli da se navikavaju na međusobno prisustvo.

Kad je reč o mačkama, one obično brzo pokažu poštovanje prema ježevim bodljama i drže distancu. Psi su generalno prilično oprezni prema ježevom oklopu, iako se veliki i razigrani psi brzo prevare, jer ježa vide kao plen, pa bi mogli da ga povrede grubom igrom, a i da se sami izbodu.

I drugi mali kućni ljubimci obično nisu problem u druženju sa ježom. Ako jež pokaže da je pod stresom zbog susreta sa drugim kućnim ljubimcima (obavi malu ili veliku nuždu u strahu), ograničite njihov kontakt dok ne nađete rešenje.

Nikad nemojte dozvoliti drugim ljubimcima da uznemiravaju ježa kada je u kavezu ili van njega.

Foto: Shutterstock

Kako predstaviti ježa drugim kućnim ljubimcima

Bezbednost je na prvom mestu svaki put kada predstavljate neku životinju drugoj. Imajte na umu da su ježevi usamljeni po prirodi i možda nisu otvoreni za sklapanje prijateljstva sa drugim ljubimcem, iako ga tolerišu.

Uverite se da je ježu prijatno sa vama pre nego što počnete sa njegovim upoznavanjem sa drugim životinjama u domu. Držite ježa u naručju tokom njihovih početnih susreta, što bi trebalo da pruži i njima i vama osećaj sigurnosti. Počnite sa kratkim interakcijama, dok je jež miran. Psi i mačke su generalno prilično radoznali kad god vide ježa, ali ako se previše približe, mogu doživeti ubod u njušku  što bi trebalo da ih nauči da poštuju prostor ove životinjice.

Ako je vaš drugi ljubimac previše jak, ili ako jež deluje preterano pod stresom, prekinute upoznavanje i pokušajte ponovo drugi put.

(Telegraf.rs)