• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kad "razgovarate" sa mačkom, ne forsirajte slovo "s", jer ona to shvata kao psovku ili uvredu

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Buka" koju proizvodi "s" slična je šištanju i, u prevodu na mačiji jezik, to je kao da je provocirate svaki put kada poželite da privučete njenu pažnju

  • 1
Mačka Foto: Shutterstock/Nils Jacobi

Vlasnici mačaka trebalo bi da prestanu da se svojim mačkama obraćaju rečima koje obiluju slovom "s", jer to ovim kućnim ljubimcima zvuči kao da ih - psujete!

Veterinarska tehničarka Džema Renvik kaže da mačke registruju određene zvuke i pritom pokazuju da ne vole da čuju "s", prenosi Thesun.

"Buka" koju proizvodi izgovor reči u kojima je slovo "s" slična je mačijem šištanju i u prevodu na mačiji jezik to je kao da mačku psujete svaki put kada poželite da privučete njenu pažnju.

Za razliku od šištanja, mjaukanje je "rezervisano" samo za ljude, jer odrasle mačke ne mjauču jedna na drugu.

Osim iritantnog zvuka "s", mačke ne vole konstantno maženje. Zagrljaji i drugi znaci naklonosti prema mački ponekad mogu da budu štetni. Ako mačka pobegne kad joj priđete ili odjuri čim je pustite, to je znak da nije raspoložena za dodire ili smatra da joj je lični prostor ugrožen. Stoga neka vaša mačka diktira tempo i način druženja, a ispoštovaćete je tako što ćete sačekati da vam priđe.

Žena i mačka Foto: Shutterstock/Kristi Blokhin

I uspostavljanje kontakta očima mačka ponekad shvata kao pretnju, pa Džema savetuje da vlasnici sporo trepću i na taj način se "obrate" svojim ljubimcima.

Vlasnicima se takođe savetuje izbegavanje igre laserskim igračkama koje frustriraju mačke, jer ih ostavljaju praznih šapa. Budući da mačke mogu da se naljute na vlasnike i zbog drugih sitnica, treba se potruditi da im do nosa ne stignu ni mirisi koje ne vole, kao što je citrusna aroma proizvoda za čišćenje, pogotovo na posudama u kojima obavljaju fiziološke potrebe. U tom slučaju vlasnici će se verovatno suočiti sa problemom obavljanja nužde na nekom drugom mestu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mačak broji keš brže nego gazda: Ko je ovde biznismen?

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari