• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nameračili ste se da mazite mačku, ali se ona sklanja od vas: Ovih pet mesta na njenom telu ne dodirujte!

Vreme čitanja: oko 3 min.

Svaka mačka je priča za sebe, ali im je zajedničko da ne vole da osete dodire na određenim regijama, pa izbegavajte ove “zabranjene” zone

  • 1
Mačke Foto: Pexels/Tim raack

Svaka mačka je priča za sebe, ali imaju i zajedničke osobine, od kojih je najvažnija da im ne prijaju dodiri na nekim delovima tela.

Ako milujete mačku i dodiri joj prijaju, ona će vam to pokazati predenjem i biće mirna. Ali ako dodirujete mesta na telu koja su osetljiva, možete joj - pokvariti dan.

Saznajte koja mesta na telu mačke treba da izbegavate, a koje regije nisu problematične i uživa u njihovom milovanju.

Mesta na telu mačke koja možete slobodno maziti

Jedna studija tvrdi da postoji nekoliko mesta na mačijem telu koje možete bezbedno dodirivati i maziti. To su: leđa, regija ispod brade, obrazi, koren ušiju, čelo i mesto između očiju.

Ova mesta nisu globalno jedinstvena za sve mačke: neke više vole da se maze dok leže na leđima, dok druge to ne podnose. Zato je važno da budete oprezni, posebno ako mazite novu mačku ili neku koju ne poznajete.

Mačke vole da ih mazite na mestima gde imaju mirisne žlezde (na licu). Zbog toga će često gurati lice u vaše ruke, jer na taj način pokazuju želju za dodirima.

Mačke Foto: Pexels/Sam Lion

Osim što treba da znate koja mesta možete da dodirujete, treba da znate i kako da mazite mačku. Mačke vole meke i nežne dodire, koji prate smer dlaka na njihovom krznu. Nikako ih nemojte maziti agresivno i u smeru napred-nazad (to više vole psi).

Ako primetite da mačka pokazuje neko zabrinjavajuće ponašanje kada je u pitanju maženje, popričajte sa veterinarom koji će utvrditi uzroke.

Mačke Foto: Pixabay/Skitterphoto

Koja mesta na mački treba da izbegavate

Veterinari kažu da mačke ne vole da ih neko dodiruje po repu, stomaku i šapama. Ako mačka pokazuje da joj maženje na ovim mestima ne prija, poštujte njene želje i ne insitirajte na dodirima, da ne biste pogoršali odnos sa njom.

Ovo su samo neke regije koje treba izbegavati, ali sve je, ipak, do mačije ličnosti. Neke mace vole da ih tu i tamo protrljate po stomaku, a neće im prijati češkanje po glavi, ili obrnuto.

Mačka maženje Foto: Pixabay/Tina Demyanchuk

Kako mačka pokazuje da joj maženje ne prija

Ako mačka ne želi da je mazite, ona će vam to dati do znanja, govorom tela.

Znaci da treba da je zaobiđete su: lizanje njuške, bučno doterivanje i lizanje krzna, protresanje repa, ukočenost, specifičan položaj ušiju - blago priljubljene ili okrenute unazad, udaljavanje mačke, nakostrešenost dlake na leđima, oštro okretanje glave i pogled ka vama ili vašoj ruci, grčeviti pokreti i slično.

Ukoliko mačka pokazuje bilo koje od gorenavedenih ponašanja, nije zainteresovana za nežnost i dodire.

To što mačka izbegava vaše dodire ne znači da ne želi vaše prisustvo! Osmislite drugi način da je utešite ili joj pomognete. Na primer, zabava sa igračkama je odličan način da joj posvetite pažnju, a da pritom poštujete njenu želju za odsustvom dodira.

Mačke Foto: Pixabay/99mimimi

Saveti za bezbedno maženje mačke

Postoji nekoliko korisnih saveta koje treba da primenite ako želite da mazite mačku i da to prija i njoj i vama. U suprotnom, mačka će pobeći od vas, besna i uplašena.

Mačka treba da kontroliše interakciju: pustite je da vam priđe i ne forsirajte fizički kontakt. Ona će vam pokazati kad bude spremna za maženje.

Pripazite na govor njenog tela: ako šišti, povlači se, trza glavom ili ne reaguje na dodire, najverovatnije ne želi da bude blizu vas.

Ali, ako uživa u dodirima, prede, trlja glavom o vašu ruku i uši usmerava nagore, to su pouzdani znaci da joj se kontakt dopada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jole

    1. novembar 2023. | 13:24

    Cekajte, jel ja uoravo procitah vas savet da ne LIZEM MACKI NJUSKU I KRZNO!? vazi, hvala...