• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mačku je zasvrbelo uvo i pokušala je da se počeše, ali je zaboravila nešto veoma važno

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedanaestomesečno mače ne registruje da ima problem, pa pokušava da upotrebi "fantomsku" nogu kako bi odagnalo svrab

  • 0

Jedno 11-mesečno mače, kome je amputirana noga pre oko četiri nedelje, još ne shvata da mu nešto nedostaje. U video snimku, koji je @binkthekittikat postavio na TikTok 23. januara, narandžasti mačak Hogl sedi na pultu, a gledaoci mogu da vide da mu nedostaje zadnja leva. Ipak, Hogl to ne registruje, jer "fantomskom nogom" pokušava da se počeše po uhu. Iako nema sreće, mačak se prilagođava situaciji i pokušava da otkloni svrab, ali bezuspešno.

Vlasnik mačke napisao je uz objavljeni snimak sledeće:

"Kad zaboraviš da nemaš nogu i ne možeš da se počešeš po uhu", prenosi Newsweek.

U naknadnom videu @binkthekittikat je napisao da je Hogl slomio nogu dok su kupovali mačiju hranu. Nekoliko mačaka pravilo je društvo Hoglu, pa je vlasniku ostalo nejasno kako se povrwdio. Ipak, prelom je bio težak i veterinar je predložio amputaciju.

Dr Filipa Pavija, veterinarski hirurg iz Njujorka kao najčešći razlog amputacije udova kod kućnih ljubimaca navodi kancer. Rak kostiju može se formirati u nozi, izazivajući bol ili dovesti do preloma. Međutim, teška trauma sa višestrukim prelomima i gubitkom značajne količine mekih tkiva takođe može dovesti do problema i neizbežne amputacije.

U članku se takođe navodi da se kućni ljubimci lako i brzo prilagođavaju amputaciji nogu u odnosu na ljude, jer im ostaju tri noge. Osim toga, mnogi kućni ljubimci nisu svesni da su drugačiji nakon amputacije, ali im je potrebno vreme da registruju gubitak ekstremiteta, kao i Hoglu. Osim toga, vlasnici mačaka sa invaliditetom imaju ozbiljan zadatak da olakšaju život svom ljubimcu.

@binxthekittykat Literally mission impossible! #cat #kitten #fyp #pets #surgery #vet #cats #petsoftiktok #cattok #hoggle ♬ Mission Impossible (Main Theme) - Favorite Movie Songs

TikTok korisnici pogledali su ovaj snimak skoro 4 miliona puta i "napunili" profil Hoglovog vlasnika komentarima, tražeći da Hoglu pomogne i dobro ga počeše.

Jedan korisnik je napisao:

"Moraš mu pomoći! Moja mačka je takva i češa se na grebalici".

Drugi korisnik je dodao:

"Pomozite mu odmah!"

Drugi korisnici su podelili lične priče sa svojim kućnim ljubimcima koji su preživeli amputaciju.

"Mojoj mački je odstranjena zadnja leva noga zbog teškog karcinoma i ona stalno pokušava da se njome češe (prošlo je skoro 5 godina)“, prokomentarisao je jedan vlasnik.

Drugi je dodao: "I moj mačak to radi. On nema prednju desnu nogu, a mi to zovemo "pileće krilo".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari