• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Senzacionalne pet-novosti 60-ih godina 20. veka: Puter za šape koji "privikava" i naručivanje majmuna

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Osim inovacija koje su se odnosile na kućne ljubimce i bile reklamirane na lecima, radiju ili u novinama, na različite načine plasirani su "važni" saveti o nezi, modi i ishrani pasa i mačaka

  • 0
Ljubimci 60-tih Foto: JACQUES BOYER / Roger Viollet / Profimedia

Šezdesete godine prošlog veka bile su neobična decenija za ljubitelje životinja. Oni su postajali sve zabrinutiji za dobrobit pasa i mačaka bez vlasnika. Osim toga, vlasnici su 60-ih godina tretirali svoje kućne ljubimce kao decu, dobili su priliku da im kupuju odeću, u prodavnicama se pojavila industrijska hrana za ljubimce, a vlasnici željni egzotike mogli su da nabave majmuna ljubimca preko oglasa i da ga naruče poštom!

Osim inovacija koje su se odnosile na kućne ljubimce i bile reklamirane na lecima, radiju ili u novinama, na različite načine plasirani su "važni" saveti o njihovoj modi i ishrani, piše Cuteness.com.

Puter namazan na šape - za lakše privikavanje mačke na novi dom

Jedan "urnebesni" letak iz 60-ih godina 20. veka predlaže da stavite puter na šape mački koju ste tek doveli u vaš dom kako biste joj pomogli da se "skrasi" i privikne na novo okruženje.

Letak predlaže da mački ograničite kretanje u jednoj prostoriji i da joj "obilato namažete šape maslacem“.

Nismo sigurni da li je ovo zaista "radilo", ali ako primenite na današnje mačke, videćete da uživaju u lizanju putera!

Odeća za pse postala je pravi hit - svi psi su bili "u trendu"

Pseći kaputići i jakne od crvenog i crnog krzna bizona postali su pravi modni hit među vlasnicima iz 60-ih godina. Blog The Pet Historian piše da su mali otmeni psi nosili male otmene bunde, a neki su čak dobijali i odgovarajuće čizmice i šešir. Lak za nokte i kragne obložene štrasom takođe su bili u modi.

U prodavnicama i marketima počela je prodaja hrane za pse

Marketing je odigrao veliku ulogu u "prebacivanju" ishrane pasa sa domaćih obroka na industrijsku hranu. Tekstovi i recenzije pod uticajem lobista industrije hrane za kućne ljubimce pojavili su se u časopisima, na radiju i TV spotovima, a u ovim "izveštajima" se objašnjavaju prednosti gotove hrane za pse i opasnosti od hranjenja pasa ostacima sa stola.

Kućni ljubimci dobijali su imena ljudi

Sprovodeći studiju o prvom američkom groblju kućnih ljubimaca, antropolog Stenli Brandas istraživao je evoluciju imena pasa i mačaka. Kao što je navedeno u članku Mental Floss-a, ljudska imena su počela da se pojavljuju na nadgrobnim spomenicima kućnih ljubimaca. Tako su "imena poput Riko, Džini, Fransoa, Samanta, Danijel i Venus počela da se pojavljuju među imenima kao što su Pegica, Snežni, Detelina, Špageti, Šamp, Hepi, Rusti i Taka, pa čak i imena koja nisu bila rodno definisana, kao što je Gospodin Mačka.

Ljubimci 60-tih Foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Zakon o dobrobiti životinja donet je 1966. godine

Ovaj revolucionarni zakon usvojen 1966. godine štitio je kućne ljubimce koji su se koristili za istraživanja i izložbe. Zakon o dobrobiti životinja je zahtevao da svako ko prodaje kućne ljubimce bude licenciran i registrovan. Ova mesta su nadgledali pripadnici federalne policije, a prekršaji su kažnjavani kaznom do godinu dana zatvora i novčanom kaznom od 1.000 dolara, uz gubitak dozvole.

Amerikanci su bili ludi za pudlama!

Američki kinološki klub navodi da je pudla bila na tronu omiljenih rasa, a nemački ovčar zauzeo je 2. mesto na listi Pasa decenije, dok se na trećem mestu našao bigl. Iza nejge su bili jazavičar, čivava, pekinezer, koli, mini šnaucer, koker španijel i na kraju baset.

Vlasnici su psima i mačkama pravili sos za kućne ljubimce

Pre nego što je u 21. veku u prodaju puštena "fensi" hrana za pse sa ukusom lososa i kinoe, "General Foods" je 60-ih godina nudio domaćinstvima sa ljubimcima hranu uz koju je bio priložen i sos!

Big je bio pas koga su birali predsednici SAD

Od 1963. do 1969. godine, Belom kućom su vladali biglovi. Kako je sačuvano u Predsedničkom muzeju kućnih ljubimaca, predsednik Lindon B. Džonson je imao četiri bigla. Ovi psi šetkali su se i tumarali Belom kućom, kupali se u kadama i prisustvovali sastancima u Ovalnom kabinetu. Jednom prilikom, Lindon Džonson napravio je ozbiljan propust, jer je podigao svoje biglove držeči ih za uši, na užas organizacije ASPCA i stotine uznemirenih ljubitelja pasa kojima je morao da uputi javno izvinjenje.

Neko je poželeo majmuna? Bez brige, stiže brzom poštom!

Ljubitelji egzotičnih životinja mogli su 60-ih godina prošlog veka da u SAD naruče majmuna za manje od 20 dolara! Majmun je garantovano stizao u domove, živ i zdrav, u kavezu i sa "uputstvom" za upotrebu. Oglasi sa narudžbenicama za majmune pronađeni su u časopisu Boys Life i raznim stripovima, a ove inovacije vrlo brzo su rezultirale mučnim pričama o strahotama koje su zadesile majmune dok su prevoženi avionima i na druge načine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari