• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Stručnjaci napravili spisak najčešćih strahova kod pasa: Stepenice i usisivač veliki "bauci"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Fobije od kojih pate pojedini kucovi potiču od raznih uzroka, a među najstrašnijima su grmljavina, vatromet, stranci, deca i odvajanje od vlasnika

  • 2
Najveći strahovi pasa Foto: Shutterstock/Reshetnikov_art

Mnogi psi imaju strahove i fobije različitog porekla, od nedostatka socijalizacije do negativnih iskustava.

Znaci koji upućuju na to da se pas nečega plaši su: drhtanje, skrivanje, pojačana salivacija, lajanje, destruktivno ponašanje, ponekad i agresija.

Stručnjaci za The Spruce Pets su otkrili deset najčešćih strahova i fobija kod pasa, prenosi Index.hr.

1. Strah od grmljavine

Strah od grmljavine je čest kod pasa, a nivo straha se razlikuje od jedinke do jedinke.

Neki psi će drhtati ili će spustiti uši i širom otvoriti oči, dok će drugi postati destruktivni, bežati ili će nekontrolisano obaviti nuždu čim čuju zvuk grmljavine. Ako se pas plaši grmljavine, verovatno se boji i drugih glasnih zvukova.

Najveći strahovi pasa Foto: Pixabay/cocoparisienne

2. Strah od vatrometa

Strah od vatrometa sličan je strahu od grmljavine. Neke pse je moguće navići na ovaj zvuk kako bi se eliminisala fobija, ali drugi nisu te sreće. Kod nekih pasa je ovaj strah toliko jak da se pretvara u fobiju, pa su vlasnici primorani da im daju sedative za vreme održavanja vatrometa.

3. Strah od usamljenosti

Psi koji pate od separacijske anksioznosti često su destruktivni i problematični i to pokazuju čim ih vlasnici ostave same u kući. Pse koji se plaše da ostanu sami treba postepeno navikavati na činjenicu da vlasnik ne može uvek da bude pored njih. U težim slučajevima, anksioznost se tretira lekovima.

Najčešće bolesti malih i srednjih pasa Foto: Shutterstock

4. Strah od veterinara

Strah od veterinara pojavljuje se posle prvog odlaska na pregled, u najranijem uzrastu psa koji tada dobija i vakcinu. Ako se pas plaši veterinara, odvedite ga u ordinaciju nekoliko puta bez povoda, a potom ga nagradite ako bude miran.

5. Strah od vožnje automobilom

Bojazan zbog vožnje automobilom se javlja ako se pas nikada nije vozio u autu, ili je imao negativno iskustvo. Ovaj strah se može pobediti davanjem poslastica, ili se pas posle vožnje odvede na njegovo omiljeno mesto ili u šetnju.

6. Strah od stepenica

Do straha od stepenica dolazi ako se pas kao štene nikad nije susreo sa stepenicama, ili je pao sa njih. Ovaj strah suzbija se tako što se penjanje i spuštanje stepenicama pretvori u igru, ili vodite psa postepeno da se penje. Stariji psi ne vole stepenice najčešće zbog problema sa kostima, pa ih nemojte primoravati da to rade.

7. Strah od muškaraca

Ova vrsta straha kod pasa se pojavljuje ukoliko je pas pretrpeo zlostavljanje muškarca, ili ako nije provodio dovoljno vremena sa njima. Pas može pokazati bojazan od dubljih glasova, krupnije građe, a ponekad i brade na muškarcu. Ovakve pse treba postepeno navikavati na muško društvo, uz držanje distance i izbegavanje kontakta. Tek kad se pas opusti, mogu se preduzeti dalji koraci.

Najveći strahovi pasa Foto: Pixabay/kidsnewshu

8. Strah od stranaca

Strah od stranaca sličan je strahu od muškaraca i pojavljuje se usled manjka socijalizacije u mlađem uzrastu. Za prevazilaženje ove vrste straha potrebni su stručni treninzi.

9. Strah od dece

Postoji više razloga zašto se psi ponekad boje dece. Psa je potrebno naviknuti na decu dok je štene kako bi dobio priliku za socijalizaciju. Negativna iskustva sa decom takođe mogu da budu razlog bojazni psa. Deca su često veoma bučna i prave nagle pokrete, a psi to ne vole. Za prevazilaženje ovovg straha porebna je konsultacija sa dreserom.

10. Strah od specifičnih predmeta

Neki psi razvijaju strah od predmeta, poput igrački, dekoracije, usisivača... Ako je reč o manjem predmetu, lako ćete ga skloniti, ali u slučaju većih stvari. pogotovo onih koje se često koriste u domu (fen, usisivač...), psa je potrebno polako navikavati na taj predmet i nagraditi ga da bi se umirio.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutu

    22. jul 2023. | 19:46

    Moj prvi pas se uzasno plasio vatrometa i moje odsutnosti..Nije bilo nacina da je naviknem na to. Nema veze,zivela je 15 godina uz nas. Moj drugi pas jednostavno ne voli muskarce,gutvu i vatromet. Iako se kad je bila mladja nije plasila vatrometa,sa godinama je pocela. Sto se tice guzve i muskaraca to od malena iako je niko.nimad uplasio nije,zivi ko princeza,putuje vde god mi idemo, probali smo da je kao malu naviknemo na guzvu nije islo. Jednostavno j oni su poput nas,neko voli a neko ne voli nesto. Treba ih takve prihvatiti.

  • Doktor

    18. jul 2023. | 05:30

    Pas kod normalnih ljudi nije u mogućnosti da dobije fobiju od usisivača i fena jer se ti uređaji koriste u kući-stanu , a psima nije mesto u istom.....nije humano pogotovo velike pse ubaciti u 9m2 i misliti da im je udobno u tom ne prirodnom okruženji