• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oni jedu stonoge da izbace parazite, napadaju gasom iz stomaka, a njihovim društvima vladaju ratoborne ženke

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poslednji petak oktobra u svetu se obeležava kao Dan lemura, primata čiji predstavnik Sklatersove vrste ima prodorne plave oči

  • 0
Lemur Foto: Shutterstock/Wirestock Creators

Lemuri su razigrane akrobate velikih, širom otvorenih očiju, koji caruju u krošnjama drveća čarobnih ekosistema Madagaskara. Mnoge vrste lemura su ugrožene, a neke imaju status kritično ugroženih pa je veoma važno ukazati javnosti na ova fascinantna i zanimljiva stvorenja, pogotovo na današnji dan kad svet proslavlja Dan lemura.

Svetski dan lemura se obeležava svake godine, poslednjeg petka u oktobru, što u 2024. "pada" baš danas, 25. oktobra.

Pokrenut u saradnji sa Prvim svetskim festivalom lemura, održanim u Antananarivu na Madagaskaru, prvi Svetski dan lemura obeležen je 2014. godine. Prvi put održan samo u glavnom gradu Madagaskara, događaj je ustanovljen kako bi se podigla svest o važnosti lemura, autohtone vrste primata sa Madagaskara. Cilj proslave Dana lemura bio je da se u narodu ove zemlje probudi ponos zbog ove životinje i da se ljudi istovremeno edukuju o ovim malim majmunima, uz promovisanje očuvanja lemura i poboljšanje lokalne ekonomije kroz turizam u čijem programu je jedna od tema bio i ovaj mali primat.

Sledeće godine je zavladala prava pomama povodom Svetskog dana lemura koji su proslavile organizacije, pojedinci i zoološki vrtovi iz celog sveta. Svake godine, uticaj događaja je rastao i dobio predstavnike u Japanu, SAD, Velikoj Britaniji, Evropi i mnogim drugim državama širom sveta.

Svetski dan lemura je prerastao u događaje uživo i virtuelne kampanje koje ne samo da su podigle svest, već su doprinele i akumulaciji finansijskih sredstava za pomoć u zaštiti i brizi o lemurima.

Svake godine se bira novi logo ovog događaja koji prikazuje lemure kao vizije talentovanih umetnika širom sveta.

Ostrvo Madagaskar, 4. najvece ostrvo na svetu, jedino je stanište divljih lemura na svetu. U društvu lemura vlada ženka vođa koja brine o čoporu. Ženke lemura pokazuju znake dominacije u načinu na koji obeležavaju svoje teritorije unutar grupe i otimaju hranu od mužjaka, izbacuju ih sa mesta gde spavaju i pokazuju fizičku agresiju prema njima.

Kome treba apoteka kad živi u šumi? Neke vrste lemura koriste stanovnike šume za samolečenje, pa jedu stonoge da bi se otarasili gastrointestinalnih parazita.

Sklatersov lemur Foto: Shutterstock/Eric Isselee

Još jedna zanimljiva činjenica o ovom majmunu odnosi se na boju očiju crnodlakog Sklatersovog lemura: on je jedini primat na svetu koji ima prodorno plave oči.

Prstenasti lemuri obeležavaju svoju teritoriju na jedinstven način: na zglobovima i grudima imaju mirisne žlezde koje koriste tokom sezone parenja. Mužjak "mućka" izlučevine iz zgloba i grudnih žlezda kako bi obeležio svoju teritoriju, a kad se suoči sa rivalom, od podigne rep čime se priprema za "smrdljivu borbu". Bitka se okončava kada jedan majmun pokaže da ne može više da izdrži miris koji mu zapahnjuje lice!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Lemuri rade jogu?! Ma, ovo nije moguće

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari