• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Izuzetno zarazan virus pojavio se u azilu za životinje u Velikoj Britaniji: Napada kosti i imuni sistem pasa

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo su prvi simptomi parva koji zahtevaju hitan odlazak veterinaru

  • 0
Pas Foto: Shutterstock/ury Nikolaev

Vlasnici pasa u Velikoj Britaniji upozoreni su na širenje smrtonosnog i veoma zaraznog virusa nakon izbijanja zaraze u jednom prihvatilištu za pse, a slučaj smrtonosne infekcije doveo je do toga da azil "Dogs Trust Kenilworth" u grofoviji Vorvikšir bude privremeno zatvoren.

Reč je o parvovirusu, patogenu koji napada ćelije zadužene za borbu protiv infekcija unutar koštane srži psa. Ovaj virus oslabljuje imuni sistem i oštećuje sluznicu creva što dovodi do teške dijareje i povraćanja, a u nekim slučajevima je i fatalan, prenosi Thesun. Štenci mlađi od šest meseci i nevakcinisani psi su posebno ranjivi, jer njihov imuni sistem nije dobro razvijen. Dejv Lester, veterinar za hitne slučajeve izjavio je da je vakcinacija jedini efikasan način da se smanji rizik od zaraze parvovirusom kod pasa.

Parvovirus pasa je izuzetno zarazan i može opstati u okolini više od godinu dana. Kad dođe do izbijanja, kontakt sa virusom teško se može izbeći. Preventivna vakcinacija, kao i revakcinacije neophodne su tokom celog života, budući da se imunitet ne stiče doživotno. Vakcine obezbeđuju veoma visok nivo imuniteta, ali se moraju dati pre izlaganja virusu da bi bile efikasne.

"Dogs Trust Kenilworth" je ponovo otvoren, zahvaljujući brzom delovanju odgovornih u spasilačkoj službi koji su osigurali da nijedan pas ne sme da bude izložen riziku od zaražavanja parvo virusom. Ova dobrotvorna organizacija je u saopštenju za javnost navela da su zadovolji činjenicom da nijedan od pasa ne pokazuje simptome zaražavanja. Centar se vratio normalnom poslovanju nakon primene mera za suzbijanje virusa, kao što su ograničavanje kontakta sa članovima osoblja, pojačane higijene u boksovima i izolacija pasa tokom čišćenja centra. Ova dobrotvorna organizacija će nastaviti da praktikuje pojačano čišćenje oko centra i moli posetioce da vakcinišu svoje pse pre posete ovoj ustanovi.

Međutim, ova organizacija je objavila hitan apel, jer posle zatvaranja svojih prostorija ne može da udomi nijednog psa.

Psi obično "pokupe" virus kada istražuju, objasnio je Narodni dispanzer za bolesne životinje (PDSA), a Dogs Trust Kenilworth dodaje da se on izbacuje izmetom zaraženih pasa tri do četiri dana nakon zaražavanja i ostaje u telu nekoliko nedelja nakon što simptomi nestanu. Simptomi parovirusa su: veoma teška krvava dijareja, groznica, letargija (nedostatak energije), gubitak apetita, slabost, brzo gubljenje na težini, povraćanje.

Pas Foto: Shutterstock/Pogodina Natalia

Parvovirus može da preživi u okruženju mesecima, pa čak i godinama što znači da se može naći skoro svuda gde psi idu, kao što su bašte, parkovi i polja. Virus se prenosi i nečistoćom, može se naći na đonovima cipela, u kući, na povocima za pse, ogrlicama, činijama, odeći, igračkama, pa čak i na vlasnikovim rukama. Najčešći simptomi koji se ispolje od tri do sedam dana po zaražavanju su teška dijareja, povraćanje i ekstremno visoka telesna temperatura.

Veterinari su posavetovali vlasnike kako da rizik od zaražavanja parvom svedu na najmanju moguću meru.

* Virus se širi prvenstveno putem fekalija, tako da treba sprečiti psa da bude u dodiru sa fecesom.

* Nevakcinisani psi treba da budu u sopstvenom dvorištu kome drugi psi nemaju pristup.

* Na javnim mestima pse treba uzeti u naručje.

* Postoji teoretski rizik od lisica zaraženih parvom.

* Virus kontaminira cipele, odeću, igračke za pse, činije za hranu i vodu i pribor.

Stručnjaci apeluju na vlasnike kućnih ljubimaca da momentalno kontaktiraju veterinara ako njihov pas pokaže bilo koji od gorenavedenih simptoma parvovirusa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sedma specijalizovana izložba belgijskih ovčara u Beogradu

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari