• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mačije telo je definitivno "vodeno" i ponaša se kao kalodont, rezultati su najnovije studije

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pre nego što se uvuku u prostor koji je ponekad dvostruko uži od njihovog tela, mačke procene da li to mogu fizički da izvedu

  • 0
Mačka u vazi Foto: Shutterstock/Stefania Valvola

Ako ste vlasnik mačke, verovatno ste nebrojeno puta uočili da je mačka u stanju da se provuče kroz veoma uske prolaze i smesti u izuzetno tesnim otvorenim predmetima. Mačije telo kao da je od tečnosti, pa najnovija studija upravo daje rezultate o tome koliko je ono prilagodljivo prostoru u koji mačka ulazi, u zavisnosti od njene procene. U pojedinim situacijama mačija tela su nalik tečnosti: ako mačka poželi da se uvuče u teglu, ona će to i uraditi, savijajući se i prilagođavajući prostoru kao da joj je telo tečno.

Nauka je to sada dokazala: kada se suoče sa veoma malim prostorima, mačke će oklevati ako procene da su otvori premali, ali će uvek pokušati da prođu kroz njih, ponašajući se kao da im je telo u tečnom stanju, prenosi Sciencealert. Ova tvrdnja ukazuje na to da mačke, osim što se ponašaju slično tečnosti, pokazuju i određenu meru samosvesti o sopstvenoj veličini. Ovo otkriće pripisuje se etologu Peteru Pongracu sa Univerziteta Eotvos Lorand u Mađarskoj i doprinosi boljem razumevanju mačijeg osećaja sebe – ključnog pokazatelja pri proceni kognitivnih sposobnosti vrste.

Fluidnost mačaka nije promakla nauci. U 2014, rad fizičara M. A. Fardina pokazao je da, s vremenom, mačke se pretvaraju u "tečnost" da bi se prilagodile obliku u koji uđu. Ovo bi, u prilično maštovitom smislu, moglo staviti mačke u kategoriju amorfnih materija - ne baš čvrstih i ne sasvim tečnih.

Pongracovo istraživanje je sprovedeno da bi se utvrdilo pokazuju li mačke pokazuju svest o sopstvenom telu. On je učestvovao u sličnoj studiji o psima 2019. koja je otkrila da naši pseći prijatelji imaju svest o svojoj veličini i koriste to znanje za donošenje odluka, pošto pokazuju oprreznost kad treba da uđu u prostor koji je premali za njihova tela.

Mačke je malo teže proučavati, jer su samostalnije i rade gotovo isključivo ono što same žele i ne vole eksperimente. Pongrac je osmislio eksperiment koji odgovara okruženju prijatnijem za mačke, postavljajući daske sa izrezanim otvorima, prve serije različite širine, a druge različite visine. Iako je samo 30 od 38 odabranih mačaka završilo eksperiment, rezultati njihovog učešća su ovakvi: mačke su se bez oklevanja provlačile kroz većinu otvora kako bi stigle do vlasnika koji je stajao na drugoj strani, čak i kada je rupa bila velika kao polovina širine mačijeg tela. Ali, kad su prolazile kroz otvore na panelima različite visine, mačke su oklevale ako je otvor bio kraći od visine telesnog grebena, pa su čak tražile alternativna rešenja, kao što je preskakanje panela.

Mačka u vazi Foto: Shutterstock/Stefania Valvola

Ovo ponašanje se češće javlja kod mačaka visokih grebena što ukazuje na to da su mačke svesne veličine svog tela kad treba da donesu odluku o nekoj fizičkoj aktivnosti.

Eksperiment se odvijao u domovima mačaka - okruženju u kome su se one osećale bezbedno - pa je malo verovatno da je oklevanje bilo posledica opreza u pogledu saznanja o tome šta je s druge strane panela.

Rezultati eksperimenta ukazuju na to da mačke imaju različitu percepciju nečeg što je usko i otvora koji se nalazi na visini. Uski otvori su po njima u redu i da bi ušla u njih, mačka će se ponašati kao pasta za zube. Međutim, visina otvora zahteva više pažnje, potencijalno zato što mačka mora da čučne da bi prošla kroz njega. Mačkama je izgleda teže da se provuku kroz otvore postavljene nisko nego da se proguraju kroz uzan prolaz koji je postavljen visoko. Osim toga, mačke postaju opreznije kada moraju da se spuste niže, jer se tad osećaju ranjivijim.

Pongrac planira nove eksperimente kojima će testirati svest mačaka o njihovoj veličini i težini u izazovnijim situacijama. Ovo istraživanje je objavljeno u iScience.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kakva mačka: Uspela da se spakuje na policu i napravila najluđu pozu

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari