• 0
 ≫ 

Neobična anatomija: Da li su mačke "tečne", napravljene od "gume” ili su samo prirodno savitljive?

 ≫ 

Fleksibilnost naših krznenih ljubimica omogućava im da se uvuku i smeste i u najminimalniji prostor. Da li ste se zapitali kako im to uspeva?

  • 0
Mačke i savitljivost tela Foto: Shutterstock

Sposobnost mačke da se zavuče u prostor koji je višestruko manji od njene veličine nije nikakva senzacija.

O telesnoj fleksibilnosti mačaka 2014. je objavljena studija koja duhovito objašnjava da su one zapravo “tečne” i da im to pomaže da se provuku kroz najtešnje prolaze i uvuku u najmanje rupe.

“Mekane” kosti

Nekadašnja tradicionalna nauka nije mogla da objasni impresivna izobličenja mačijeg tela. Ali, kako onda mačke ovo izvode?

Ključ njihove sposobnosti da se kroz male otvore provlače poput tečnosti leži u činjenici da imaju specifičnu telesnu građu, pogotovo ramenog pojasa, objašnjava Livescience. Nacionalni centar za biotehnološke informacije (NCBI) podseća da se rameni pojas čoveka sastoji od povezanih lopatica i ključnih kostiju, i da se ruke pokreću zahvaljujući ovoj anatomskoj vezi. Nasuprot tome, lopatice mačaka su pričvršćene za telo samo mišićima, a ono što je nalik ključnim kostima je mnogo manje u poređenju sa ostatkom tela, izjavila je Nathalie Dowgray, šef Međunarodnog društva za medicinu mačaka u Velikoj Britaniji. Ove anatomske karakteristike pomažu mačkama da se provuku kroz najuže otvore.

„Mogućnost da se uklopi u male prostore je evoluciona prednost mačke prilikom lova malog plena, kao što su miševi, ali i za skrivanje i bekstvo od potencijalnih predatora“, rekla je Dowgray.

Brkovi kao navigacija

I brkovi pomažu mačkama da se provuku kroz uske prostore. Brkovi su dvostruko deblji od ostalih dlaka na mačijem telu. Osim toga, koren im je tri puta dublje u koži u odnosu na dubinu korena drugih dlaka.

„Osnova svakog brka je prepuna nervnih završetaka koji su poput navigacije i prenose mačkama veliku količinu informacija o njihovom okruženju“, kaže Dowgray. "Ovo uključuje i procenu veličine malih prostora pre nego što pokušaju da se kroz njih provuku."

Teorija za Ig Nobelovu nagradu

Savitljivost mačijeg tela bila je tema koju je Mark-Antoan Fardin, fizičar sa Pariskog univerziteta Didro, istražio u studiji iz 2014. godine, za koju je 2017. dobio Ig Nobelovu nagradu. Ovo je zapravo parodija na najveće svetsko priznanje i odaje počast duhovitim istraživanjima koja “zabavljaju i zasmejavaju” ljude. Fardin je zaključio da mačke mogu biti “tečne ili čvrste, u zavisnosti od situacije. Tečnost je materijal koji se prilagođava kontejneru, sudoperi, vazi, činiji, tegli ili čaši za vino”, napisao je Fardin.

Zašto mačke vole da se stisnu u male prostore? „Mace se kriju u malim prostorima, na primer ispod kreveta, kad su pod stresom ili uplašene, jer im to pomaže da se osećaju sigurnije i bezbednije“, rekla je Dowgray. "Mačke će takođe izabrati male prostore kad požele da se izoluju. Zato ih nemojte uznemiravati kad se osame, osim ako procenite da su bolesne ili bi mogle da se povrede."

Video: Kao da ima lepak na šapama: Mačka koja hvata sve što joj bacite

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari