• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako znate šta je rostrum, onda znate i pravilo: Ako neko ulovi ovo biće, odmah mora da ga vrati u prirodu

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Riba testerača pripada porodici raža, živi između 25 i 30 godina, rađa žive mlade i mnogi je poistovećuju sa istoimenim morskim psom

  • 0
Riba testerača Foto: Shutterstock/Andrea Izzotti

Danas se u svetu obeležava dan ribe koja liči na ajkulu testeraču, ali pripada porodici raža. Dan posvećen "testerači", koji se svake godine proslavlja 17. oktobra, treba da upozna javnost o tome koji stanovnici mora i okeana doživljavaju burnu sadašnjost kad je reč o opstanku i kako da se sačuvaju ove neobične ribe koje ubrzano nestaju. Ribe testerače žive u tropskim i suptropskim regijama, u priobalju, ali i u slatkovodnim rekama i jezerima.

Riba testerača ima produžen i nazubljen nosni produžetak sa oštricama koji naučnici nazivaju rostrum. Njeno visoko leđno peraje i nisko telo sasvim podsećaju na ajkulu, a ponašanje ove ribe je slično ajkulinom, jer konstantno plovi morskim dnom. Na pljosnatoj donjoj strani testerače su nozdrve i škrge, a u njenim ustima zubi koji služe za mlevenje rakova i malih riba. Rostrumom ova riba oseti plen, namami ga i potom ga "ganja" u vodi. Testerača živi između 25 i 30 godina, a polnu zrelost dostiže oko 10. godina. Najveće vrste testerača narastu do 7 metara.

Svetski dan ribe "testerače" osmišljen je kako bi se svetska javnost bolje upoznala sa vrstom čiji je opstanak veoma ugrožen.

Dan ribe testerače ističe njenu ulogu u održavanju zdravih i uravnoteženih ekosistema okeana, iako se ona, pa i sve ostale vrste koje žive u slanim vodama, suočavaju sa brojnim pretnjama. Jedna od njih je i izlovljavanje, zbog njihovih peraja. Osim toga, rostrumi ovih riba često ih upletu u mreže, a njihova prirodna prebivališta sve više nestaju.

Ribe testerače se sporo razmnožavaju i rađaju žive mladunce. Uglavnom su bezopasne za ljude, ali nanose ozbiljne povrede ukoliko su primorane da se brane.

Testerače su uvršćene na CITES listu 2007. godine, čime je ograničena međunarodna trgovina ovim zaštićenim ribama: ukoliko se slučajno uhvati u mrežu, ona se mora osloboditi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Životinja joj je "tražila" da joj pomogne: Ova hrabra devojka je izvadila udicu iz usta tigar ajkule

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari