• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas se obeležava dan ribe iz porodice raža koja frapantno liči na ajkulu i ima "testeru" na glavi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dan posvećen "testerači" treba da upozna javnost sa stanovnicima mora i okeana koji doživljavaju burnu sadašnjost u pogledu opstanka kako bi se sačuvali ovi divni titani koji brzo nestaju

  • 0
Riba "testerača" Foto: Pixabay/Public Domain Pictures

Svake godine 17. oktobra obeležava se dan ribe testerače.

Ona ima produženu i nazubljenu "njušku" punu oštrica koja se zove rostrum. Ima i visoko leđno peraje a nisko telo, po čemu podseća na ajkulu i konstantno krstari morskim dnom. Na pljosnatoj donjoj strani ove ribe koja pripada porodici raža su nozdrve i škrge, a u ustima kupolasti zubi koji melju rakove i male ribe.

U čemu je "štos" sa njihovom čudnom "motornom testerom" na glavi? Rostrumom ova riba oseti plen, namami ga i manipuliše njim u mutnim vodama u kojima živi. Ove ribe-raže žive relativno dugo (između 25 i 30 godina) i polnu zrelost dostižu kasno (oko 10. godine). Najveće vrste narastu do 7 metara.

Svetski dan ribe "testerače" ustanovljen je da bi se javnost bolje upoznala sa ovim stanovnicima mora i okeana koji doživljavaju izuzetno burnu sadašnjost u pogledu opstanka.

Međunarodni dan ribe testerače treba da istakne njihovu ulogu u održavanju zdravih i uravnoteženih ekosistema okeana, ali i pretnje sa kojima se suočavaju.

Zbog toga treba zajednički raditi na tome da nikada ne izgubimo ove titane koji brzo nestaju. Ova dugovečna stvorenja koja se sporo razmnožavaju izlovljavaju se zbog svojih dragocenih peraja kojima se ilegalno trguje na međunarodnim tržištima. Rostrumi ovih riba često ih upletu u ribolovačke mreže, a njihova prirodna prebivališta nestaju dok ljudi rade i grade, preoblikujući obalska područja širom sveta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari