• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Male peščane mačke iz Maroka zbunile naučnike: Njihovo ponašanje nikada ranije nije viđeno kod divljih mačaka

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

One su međusobno tolerantne, nisu teritorijalne, ne tuku se, ali prelaze ozbiljnu "kilometražu" i o njihovom razmnožavanju se vrlo malo zna

  • 0
Peščana mačka Foto: Shutterstock/slowmotiongli

Peščane mačke su postale slavne 2017. godine, kada su fotografije malih divljih mačaka iz studije koju je sproveo Gregori Breton, generalni direktor Panthera France, uskovitlale internet. Teške jedva 3, 5 kg, pripadnice ove simpatične vrste ne izgledaju mnogo drugačije od malih kućnih mačaka, ali je istina da su to divlje životinje i da su prilagođene životu u najtežim uslovima na našoj planeti. Poreklom iz afričke pustinje Sahare i sa Arapskog poluostrva, Felis margarita je mačka koja živi isključivo u pustinjama.

Tim Panthera France obelodanio je novu studiju koja predstavlja dosad najopsežnije istraživanje o ekologiji ove vrste u divljini. Studija koja je objavljena u Journal of Arid Environments pruža najveći ikad objavljen skup podataka o ponašanju peščanih mačaka, piše Treehugger.

Rezultati višegodišnje studije, koju je Pantera sprovela u saradnji sa naučnicima iz zooloških vrtova Rabata i Kelna, dodaju važne nove informacije o ovoj malo poznatoj vrsti divljih mačaka, a naučnici smatraju da je njihov status "skoro ugroženih" opravdan.

Nakon što su pratili 22 peščane mačke pomoću VHF radio ogrlica i povremeno ih posmatrali u južnom Maroku između decembra 2015. i decembra 2019. godine, istraživači su otkrili da je njihovo ponašanje sasvim drugačije od dotad poznatog.

One se takmiče sa mnogo većim divljim mačkama, poput leoparda i tigra, a jedna peščana mačka u stanju je da "šeta" teritorijom površine do 1.800 kvadratnih kilometara.

Peščana mačka Foto: Shutterstock/ashan Hashmi

Pošto su pustinjski uslovi bili ekstremni, oprema za istraživanje donekle ograničena, a mačke neuhvatljive, istraživačima nije nedostajalo izazova, u obliku otrovnih zmija, zlatnih orlova, afričkih zlatnih vukova i afričkih divljih mačaka.

Od 22 mačke koje su godinama pratili, naučnici su prikupili validne podatke za desetak jedinki. Jednog mužjaka pratili su više od godine i ustanovili da je išao na daleke destinacije što svedoči o njihovom nomadskom načinu života. One su se kretale s jedne lokacije na drugu na osnovu spoljašnjih uticaja, kao što su padavine. Ako je to tačno, pretpostavljaju istraživači, ovakva vrsta kretanja kao odgovor na padavine ranije nije zabeležena među divljim mačkama.

Studija je otkrila još jednu zanimljivost iz društvenog života peščanih mačaka: sve koje su primećene u okolini, zajedno sa obeleženim jedinkama, bile su u dobrom fizičkom stanju, bez rana po telu, sa vrlo malo ožiljaka i bez slomljenih zuba. Stoga se pretpostavlja da su peščane mačke tolerantne jedna prema drugoj i verovatno neteritorijalne. Međutim, znanje o njiima i dalje je ograničeno, a njihova društvena organizacija i način raznožavanja su gotovo nepoznati.

Peščana mačka Foto: Shutterstock/slowmotiongli

Prisustvo peščanih mačaka zabeleženo je u 24 zemlje, od severne Afrike preko Bliskog istoka do jugozapadne i centralne Azije.

U studiji, autori objašnjavaju da je između 2008. i 2016. godine peščana mačka bila klasifikovana kao "skoro ugrožena" na Crvenoj listi Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN), ali je njen status preinačen u "najmanje zabrinjavajući" zbog revidiranih podataka. Smatra se da bi peščana mačka ponovo mogla da dobije status "skoro ugrožene" što je osnova da se udvostruče napori za njihovo očuvanje u divljini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Smrtonosni ples" dve divlje mačke u kom se ne zna ko je jači: Kada dva leoparda "ukrste kandže"

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari