• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mačku otkriven tumor u glavi: Posle operacije, na njegovoj lobanji zablistala spasonosna metalna mrežica

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sedmogodišnjem Henriju skenerom utvrđena masa na mozgu, a nakon hirurške intervencije dobio titanijumsku zaštitu za glavu

  • 0

Mačji život je spašen zahvaljujući lobanji od titanijuma

Voljena porodična mačka ponovo se „igra kao mače“ nakon što su veterinari upotrebili lobanju od titanijuma da mu spasu život.

Henri, sedmogodišnja domaća kratkodlaka mačka, pokazivala je znake letargije i loše je jela pa su je vlasnici odneli veterinaru, javlja BBC. MRI skeneri u ordinaciji bristolskog veterinara pokazali su veliku masu koja je vršila pritisak na Henrijev mozak i uskoro je otkriveno da mačka ima benigni tumor.

Hirurzi su predložili operaciju kako bi mačku spasili život, a potom su mu "popravili" glavu tako što su mu postavili mrežicu od titanijuma!

Henrijeva vlasnica Megi Gib izjavila je da mačak ujutru trči kao da je tek otkrio čari života. Iako je srećna što se sve dobro završilo, Gib upozorava druge vlasnike da simptomi tumora mogu biti suptilni i teško prepoznatljivi.

Dr Nikolas Grejndžer, koji je vodio operativni tim, rekao je da suptilni znaci da nešto nije u redu često ostanu van vlasnikovog vidokruga. Većina njih misli da mačke stare i usporavaju, a njima se stanje zapravo pogoršava usled bujanja tumora. Povećanje pritiska na moždanu masu tada postaje toliko jako da je potrebna hitna operacija.

Budući da su znaci bolesti na Henriju primećeni na vreme, uz adekvatnu opremu i obučene timove, mačku je odstranjen tumor i produžen život.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Amputirali mu zadnje šapice, a uskoro će i prednje: Vlasnici odbacili mačka zato što je bolestan

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari