• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vodič za vlasnike ljubimaca: Pomozite psu ili mački da lakše prebrode "mamurluk" zbog pomračenja Sunca

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova nebeska pojava biće vidljiva danas u Pacifiku i Južnoj Americi

  • 0
Pomračenje i ljubimci Foto-kolaž: Shutterstock

Dobro je poznato da pomračenja Sunca i Meseca snažno utiču na ljude, ali ovi astronomski fenomeni mogu izazvati anksioznost i nemir kod naših voljenih kućnih ljubimaca.

Eni Me Levi, sertifikovani trener pasa, za Nypost kaže da su "psi i mačke veoma osetljiva stvorenja i potrebna im je veća pažnja tokom ovakvih jakih astroloških događaja".

Jesenje pomračenje Sunca u Vagi dešava se upravo danas, 2. oktobra i većina astrologa veruje da je energija pomračenja aktivna i pre i posle ove pojave.

Prema njihovj tvrdnji, mi i naši krzneni prijatelji ćemo osetiti nebeski mamurluk sezone pomračenja tokom sledeće prve četvrtine meseca, 10. oktobra.

Da biste održali ljubimce koliko-toliko stabilnim, Levi predlaže vodič za preživljavanje u sezoni pomračenja.

Baš kao i ljudi, psi ne bi trebalo da gledaju direktno u sunce ili pomračenje bez zaštite, jer to može da naškodi njihovim očima. Iako možda ne gledaju aktivno u sunce, radoznali psi bi slučajno mogli podići pogled. Da biste to sprečili, držite ih u zatvorenom prostoru tokom vrhunca pomračenja ili, ako moraju da budu napolju, neka budu u zasenjenom području gde sunčeva svetlost nije direktno vidljiva. Ako pas želi da bude napolju, buditge u njegovoj blizini i pazite da njegove oči ne budu usmerene ka Suncu.

Ljubimci i pomračenje Sunca Foto: Shutterstock/Asbacon s

Pomračenje Sunca će biti uglavnom vidljivo u Pacifiku i Južnoj Americi, pa se preporučuje ljubimci ostanu u domovima.

Levi objašnjava da domaćim životinjama pomračenje može biti slično grmljavini, nepoznato i zastrašujuće. Psi će pokušati da se sakriju, preterano će lajati ili se neće odvajati od vas, jer će osetiti da se nešto čudno dešava. Stoga psu obezbedite udoban i bezbedan prostor gde može da se povuče ako osete opterećenje.

Ako pas boravi u kavezu, postavite mu mekano ćebe i okružite ga predmetima koje voli, poput omiljenih igračaka ili nekog komada vaše garderobe. Pas će takođe uživati u slagalicama punim poslastica, kostima za žvakanje, a mačke u stubovima za grebanje, ili mačijoj travi.

Efekti pomračenja Sunca mogu se osetiti neko vreme pre i posle samog događaja i uticati na ponašanje vašeg ljubimca. Neki ljubimci možda neće pokazivati nikakve znake uznemirenosti tokom pomračenja, ali bi nakon toga mogli početi neobično da se ponašaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nestvarni prizori pomračenja sunca u Dalasu: Kamere Telegrafa zabeležile ovaj fenomen

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari