• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uoči najavljenog prolećnog pomračenja Sunca: Kako da zaštitimo kućne ljubimce tokom solarne eklipse

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

U ponedeljak, 8. aprila, Mesec će potpuno zakloniti Sunce koje će nakratko "utihnuti" nad Severnom Amerikom, Meksikom, Sjedinjenim Državama i Kanadom, a ovaj astronomski fenomen mogu da osete i naši psi i mačke

  • 0
Pomračenje Sunca Foto: Shutterstock/muratart/Tania__Wild

U ponedeljak, 8. aprila, Mesec će potpuno zakloniti Sunce i ono će nakratko "utihnuti" nad Severnom Amerikom, Meksikom, Sjedinjenim Državama i Kanadom, a ovaj čudesan astronomski fenomen će početi iznad južnog Tihog okeana.

Prema najavama NASA, potpuno pomračenje Sunca biće vidljivo iznad Severne Amerike 8. aprila: oblasti Arkanzasa, Misurija, Ilinoisa, Kentakija, Indijane, Ohaja, Pensilvanije, Njujorka, Vermonta, Nju Hempšira i Mejna će doživeti totalno pomračenje - Mesec će u potpunosti blokirajte sunčevu svetlost na nekoliko minuta na ovim lokacijama. Mnogi će isplanirati da otputuju na ova mesta kako bi prisustvovali događaju uživo, ali ima i onih koji o prolećnoj solarnoj eklipsi miste sasvim drugačije.

Vlasnici kućnih ljubimaca se pitaju: kako psi i mačke reaguju na potpuno pomračenje Sunca?

Odgovor svim zabrinutim vlasnicima pasa i mačaka je da tokom najavljenog aprilskog pomračenja Sunca mogu da budu potpuno mirni. Prema pisanju People, Erika Kartmil, profesorka antropologije, ponašanja životinja i kognitivnih nauka na Univerzitetu Indijana, ispričala je sve o tome kako mogu da se ponašaju kućni ljubimci za vreme pomračenja Sunca i kako da ih vlasnici pripreme za predstojeći astrološki fenomen.

Kartmil kaže da prilikom pomračenja Sunca kućni ljubimci mogu da pokažu dve vrste ponašanja.

Kako mačke i psi reaguju na pomračenje Sunca

Kartmil priznaje da je teško sa sigurnošću reći kako će kućni ljubimci reagovati na solarnu eklipsu, jer su to veoma retki prirodni događaji, pogotovo totalna pomračenja.

"Nema mnogo izveštaja i naučnih studija o tome kako se ponašaju životinje tokom pomračenja Sunca", rekla je Kartmil. Na osnovu njenog profesionalnog razumevanja ponašanja životinja, Kartmil veruje da će mačke i psi verovatno reagovati na jedan od dva načina na potpuno pomračenje Sunca, ako ga uopšte uoče. Verovatni odgovori "po učestalosti" su ispoljavanje noćnog ponašanja i znakova anksioznosti, kaže profesorka Kartmil.

Ljubimci i pomračenje Sunca Foto: Shutterstock/Oddtree

"Najverovatniji odgovor na pomračenje Sunca je da životinje započnu svoje večernje rutine i pokažu ponašanje koje se uočava pred odlazak na počinak. Ako imate psa ili mačku, možda će otići da spavaju, umiriti se ili će početi da se protežu i zevaju", objašnjava Kartmil, dodajući da bi neki psi mogli početi da zavijaju kad se iznenada smrači.

Pomračenje Sunca je "kao kad se usred dana spusti mali deo noći, pa se životinje mogu ponašati u skladu s tim", dodaje bihejvioristkinja.

Kartmil napominje da je druga mogućnost, koja može da zabrine vlasnike, da kućni ljubimci pokažu anksiozno ponašanje kao odgovor na pomračenje Sunca. Poput grmljavine, posete veterinaru i vatrometa, tri uobičajena pokretača anksioznosti kućnih ljubimaca, i potpuna pomračenje Sunca može im delovati zastrašujuće i neobično.

Stoga vlasnici kućnih ljubimaca treba da pripaze ako uoče anksiozno ponašanje kao što je pojačano dahtanje, grebanje, skrivanje i hodanje napred-nazad. Mačke i psi takođe mogu zatražiti utehu od svojih vlasnika ili omiljenih predmeta tokom potpunog pomračenja Sunca 8. aprila.

Ljubimci i pomračenje Sunca Foto: Shutterstock/Asbacon s

Možemo li da pripremimo ljubimce za pomračenje Sunca

Pošto vlasnici kućnih ljubimaca ne mogu mačkama i psima da objasne šta ih čeka tokom pomračenja Sunca, Kartmil preporučuje pripremu omiljenih stvari, igračaka i poslastica koji treba da budu na dohvat ruke.

"Ako primetite da se ljubimac uznemirio zbog promene prilikom pomračenja Sunca, odmah mu skrenite pažnju omiljenim stvarima", savetuje profesorka Kartmil.

Osim omiljenih predmeta za životinju, i vlasnici treba da se pripreme tako što će biti sasvim usredsređeni na psa ili mačku.

"Ako sedite sa svojim psom i zagledate se u nebo, i on će to uraditi, ali ne zato što ga interesuje pomračenje, već zato što prati vaše ponašanje", kaže Kartmil.

Da li su i ljubimcu potrebne zaštitne naočari za pomračenje Sunca

Za razliku od ljudi, Kartmil kaže da ljubimci nisu zainteresovani za posmatranje pomračenja Sunca, ali savetuje vlasnicima da paze na žicotinje ukoliko ih izvedu napolje dok se dešava solarna eklipsa.

"Ako životinja baš zuri u Sunce duže nego uobičajeno, odvratite joj pažnju", predlaže Erika Kartmil.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari