• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oni nisu omiljeni nigde i nikome, retko se udomljavaju i imaju tužnu sudbinu, ali im je duša najsvetlija

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Upravo danas, 1. oktobra, svet obeležava Dan crnih pasa

  • 1
Pas Đole Foto: Privatna arhiva A.P.

Kažu da svaki pas ima svoj dan i sreća je da ovo nije šala, pogotovo kad je reč o psima koji nose "kaput" boje ponoći. Ako želite psa, nemojte se sklanjati od onih čija je dlaka crna kao noć. Upravo danas, 1. oktobra, svet obeležava Dan crnih pasa.

A iza Dana crnih pasa je ova priča: iako on zvuči zabavno i praznično, njegovi slavljenici nisu bili omiljeni u prošlosti, a nisu voljeni ni dan-danas. Žena koja je prva započela misiju raspršivanja štetnih stigmi koje okružuju crne pse uspela je da se prvi dan oktobra u svetu obeležava svake godine kao poseban dan posvećen crnim psima, piše Aol.

Slično kao i crne mačke, crni psi su često manje skloni usvajanju od pasa drugih boja dlake.

Mnogi ljudi imaju sujeverje prema crnim psima i povezuju ih sa zlom, agresijom i depresijom. Dok su studije ponekad u suprotnosti jedna s drugom o tome koliko je ovaj nesrećni fenomen raširen, dovoljno je poznat da ima svoje ime: sindrom crnog psa.

Kolin Pejdž, dugogodišnja aktivistkinja za kućne ljubimce i bihejviorista za životinje koja je osmislila nekoliko drugih praznika za kućne ljubimce, želela je da stane na kraj sindromu crnog psa. Pejdž je osmislila i počela da obeležava Dan crnih pasa 1. oktobra 2011. kako bi podstakla usvajanje crnih pasa i slavila njihovu lepotu.

Više od decenije kasnije, ovaj praznik i dalje prepoznaju ljubitelji pasa širom sveta!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako je Đole brzinom munje pogodio gde je poslastica: Pas pametnica ili najbolji njuško na svetu?!

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lično

    1. oktobar 2024. | 17:52

    Imam dva psa crne dlake,sklonjena sa ulice,udomljena,i ne bih nikad uzeo drugu rasu,kao većina koja pati za rasnim psima,pa ih posle izbaci,ili boju psa,neverovatni su.