• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li znate šta predstavlja skraćenica “BDS”?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova tri slova simbolizuju vekovni strah mnogih ljudi, a pse koji nose taj pečat izbegavaju i zanemaruju prilikom nabavke i usvajanja, “lepe” im etikete agresivnih i zlih, pa oni neretko lutaju svetom u potrazi za vlasnicima koji nisu potpali pod uticaj teške predrasude

  • 0
Sindrom crnog psa Foto: Pixabay

Mnogi ih se pribojavaju, čak i kad ih vide na fotografiji.

Iako su mnogi lepi kao lutke i temperament im je kakav se samo poželeti može, od dolaska na svet do odlaska sa njega prati ih sudbina zvana BDS.

Sindrom crnog psa.

Ovo je jedna od predrasuda i loša praksa koja prati nabavku i usvajanje pasa, a zasniva se na forsiranju kućnih ljubimaca, pasa svetle dlake.

Sindrom crnog psa, poznatiji kao BDS, odavno je odbačen kao neprihvatljiv, ali je i dalje duboko ukorenjen u psihu vlasnika. Azili, prihvatilišta za napuštene ljubimce i volonteri širom sveta jednoglasno osuđuju “Black Dog Sindrom” koji negativno utiče na usvajanje pasa crne dlake.

Pravi razlog ovakve “histerije” je zaista nejasan.

Nažalost, živa je istina da budući vlasnici kućnih ljubimaca obično brzinski prođu pored crnih pasa u odgajivačnicama ili azilima, izbegavajući čak i da ih pogledaju.

Ovakav potez može se izjednačiti sa unapred rezervisanim strahom od američkog pit bula, bulija, staford terijera, kangala, mastifa i sličnih “zastrašujućih” pasa. Filmovi i televizijske emisije često prikazuju velike, crne pse i lepe im osobine krvoločnih, agresivnih i opakih, što takođe utiče na potencijalne usvojitelje da ih izbegavaju.

Možda najmanje razumno objašnjenje o tome zašto se izbegavaju crni psi je da su oni - manje fotogenični! Treba li ovo uopšte komentarisati?!

Istina je sledeća: pas crne dlake ne razlikuje se od pasa drugih boja. “Gare” se ponašaju isto, pružaju neizmernu ljubav i, kao i ostali psi, zauzvrat traže tako malo.

Ukoliko želite da razbijete ovaj tabu i pomognete u smanjenju uticaja sindroma crnog psa na buduće vlasnike, usvajanje jednog garavka je savršen primer drugima. Ako pak nemate mesta za držanje psa, a želite da na bilo koji način pomognete svim crnim kucama, razmislite o novčanoj donaciji ili kupovini hrane azilima i prihvatilištima.

I na ovaj način možete da pomognete i pružite nadu crnim psima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari