• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ako na poštanskom sandučetu ispred nečije kuće ugledate nalepnicu sa otiskom šape, evo šta to znači

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Koliko se zna o etiketama sa šapama psa koje je osmislila poštanska služba u SAD, šta one znače i kako mogu da zaštite poštare, i kako sve to može da se primeni i u našim gradovima i ruralnim sredinama

  • 0
Pas i poštar Foto: Shutterstock/Pixel-Shot, Reshetnikov_art

Ako postoji nešto čemu Tara Snajder, dugogodišnja poštarska radnica u SAD, obučava svakog novog poštara, to je činjenica da čak i veoma prijateljski raspoložen pas koji se s vama mazi i igra 364 dana u godini, može tog 365. dana da bude nerapoložen i da vas ujede.

Tara zna šta govori, prenosi Rd: aprila 2024. ona je radila na svojoj uobičajenoj ruti u Pensilvaniji kada je prišla vratima jednog doma čiji stanari je trebalo da potpišu prijem pošiljke. Pre nego što je shvatila šta se dešava, gromada od psa je izletela kroz vrata i zagrizla njenu ruku. Tara je pokušala da ga blokira poštanskom torbom, ali je bilo prekasno: završila je sa 17 šavova, vakcinom protiv tetanusa, turom  antibiotika i tri nedelje bolovanja. Najgore je bilo to je ugrizao za desnu ruku, a ona je desnoruka.

Ovo nije prvi ni poslednji sukob između poštara i psa na toj adresi: drugi pas saterao je Taru u ćošak na tremu kad je došla da uruči pošiljku, ali tada srećom nije ujedena. Kontrola životinja istražuje vlasnike, a pošta čini sve da bi sprečila napade na svoje radnike.

Snajder nije jedina koja je imala probleme: zvanični podaci poštanske službe u Pensilvaniji zabeležili su 5.800 incidenata sa psima i poštanskim radnicima u 2023. godini. Ovo je bio povod da se osmisli dizajn i naprave obojene nalepnice sa otiskom šapa koje se nalaze na poštanskim sandučićima u domovima hiljada korisnika poštanskih usluga.

Šta one znače, kakav je sistem koji čuva poštare i šta treba da uradite ako imate psa? Ova pitanja ne odnose se samo na zemlje Zapada, već se mogu primeniti i u našim gradovima i sredinama, bukvalno svuda gde žive kućni ljubimci i poštari donose poštu njihovim vlasnicima.

Program nalepnica za poštansko sanduče Paws

Poštanska služba je 2020. uvela program Šape u odabranim gradovima širom zemlje. Radnici su na poštanske sandučiće domova u kojima žive psi postavili nalepnice sa otiskom šapa: narandžastu nalepnicu koja označava da pas živi na toj adresi i žutu nalepnicu koja signalizira da pas živi u susedstvu. Cilj je bio da radnici Poštanske službe i drugi dostavljači znaju na kojim adresama ima pasa, posebno onih koji nisu prijateljski raspoloženi prema radnicima dostave.

Iako ovaj program više nije aktivan, nalepnice su ostale na poštanskim sandučićima.

Print šapa Foto: Shutterstock/LisaAngeline123

Novi sistem za uzbunjivanje pasa poštanske službe

Poštanska služba se odvojila od Paw programa zasnovanog na nalepnicama i primenila novi sistem uzbunjivanja: on predstavlja digitalni, efikasniji i održiviji metod upozorenja dostavljačima pisama i pošiljki o potencijalnim opasnostima koje im prete od neprijateljski raspoloženih ljubimaca, izjavila je Ejmi Gibs, portparol ove službe. Tako su poštari u Pensilvaniji postali visokotehnološki: isti skener koji koriste na paketima sada prilagođava upozorenja na tačnoj lokaciji, u određenom vremenu i situacijama u kojima se nađu poštanski radnici.

Ručni skeneri koje koriste prevoznici potvrđuju isporuku kupcima i uključuju funkciju koja ukazuje na prisustvo psa na određenoj adresi, dok USPS Informed Delivery usluga obaveštava kupce da pošta i paketi stižu u njihove domove, što im omogućava da planiraju dolazak dostavljača i nakratko sklone svoje pse.

Novi program zaštite poštanskih radnika deo je Nacionalne kampanje za podizanje svesti o ujedima pasa, jer može da upozori poštare o svim vrstama opasnosti i pruži ažuriranja u pokretu. Tara Snajder kaže da je jedini nedostatak digitalnog sistema u tome što ne pomaže drugim dostavljačima koji imaju slične upozoravajuće sisteme ili ih uopšte nemaju.

Poštar i pas Foto: Shutterstock/Kzenon

Kako vlasnici pasa mogu da zaštitite poštare i dostavljače

Većina poštara su iskreni ljubitelj životinja i ne žele da se psima nešto loše desi. Sprečavanje napada psa je najbolji način zaštite poštara i pasa: nikad ne treba reći: "Neće on da napadne...", jer u svakom trenutku nešto može poći po zlu.

Savet broj 1 za sprečavanje psa da ugrize poštara je zadržavanje ljubimca u domu, u drugoj prostoriji, kad znate da poštar dolazi. Morate da budete svesni da pas može svašta da uradi: mnogi ljubimci umeju da otvore vrata skačući na kvaku, preskaču ograde ili kapije, čak i probijaju pomoćna vrata ako se osete ugroženim.

Ostali saveti za vlasnike pasa

* Obavestite svog poštara unapred da imate psa

* Ne dozvolite svom psu da slobodno luta

* Ogradite svoje dvorište, a poštansko sanduče ostavite izvan ograđenog dela

* Koristite sistem za samostalno podizanje paketa koji stižu na vaša vrata

* Ne dozvolite deci da primaju poštu direktno od prevoznika, jer pas može postati zaštitnički nastrojen zbog deteta

* Propisno vakcinišite psa, uključujući vakcinu protiv besnila

Pošte svih zemalja preduzimaju korake da obrazuju i opreme svoje radnike kako bi im pomogli da se bolje zaštite od napada i ujeda vlansičkih pasa. Ali, na kraju krajeva, odgovornost je na vlasniku kućnog ljubimca. Pošta razmišlja i o drugim opcijama dostave pošiljki i paketa ljudima koji se ne obaziru na molbe da sklone svoje pse kad se na vratima njihovog doma pojavi poštanski radnik, a jedna od njih je preuzimanje pošiljki isključivo u prostorijama pošte.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ide putem baba poštar nosi svoje 83 godine

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari