• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na licu imaju prepoznatljivu šaru "suze koja klizi": Mali sisari sa Himalaja kojima je najveća pretnja čovek

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Treća subota u septembru je dan kad se ulažu posebni napori za očuvanje crvene pande

  • 0
Crvena panda Foto: Shutterstock/Paolo Gallo

Svake godine, treća subota u septembru posvećena je medvedićima koji se od milošte nazivaju male vatrene lisice: reč je o crvenim pandama čiji se dan u svetu obeležava ove godine 21. septembra.

Međunarodni dan crvenih pandi želi da se proširi svest javnosti o još jednoj vrsti koja je blizu izumiranja. Pokrenula ga je Mreža crvenih pandi 2010. godine, a prvi Međunarodni dan životinja nalik rakunima obeležen je u septembru iste godine.

Crvene pande potiču sa istočnih Himalaja i još se mogu naći u divljoj prirodi kojom lutaju. Većinu vremena provode na drveću i spavaju na visokim granama. Hranu uglavnom traže noću, ali jedu i u tmurnim satima sumraka i zore.

Ova stvorenja doživljavaju sve veći gubitak staništa i hrane što dovodi do opadanja njihove populacije. Sa manje od 10.000 crvenih pandi u divljini, napori se svake godine udvostručuju da se pomogne ovim simpatičnim sisarima.

Crvene pande su male i obično porastu do veličine kućne mačke. Njihovi veliki, žbunasti repovi čine da ove životinjice izgledaju veće. One jedu bambus, ali i mnoge druge namirnice - voće, žir, korenje, pa čak i jaja. Kao džinovske pande, imaju produženu kost ručnog zgloba koja "radi" kao palac i pomaže im da se drže dok se penju.

Sve manje mogućnosti za život u prirodnom prebivalištu i nestajanje resursa hrane stvaraju probleme opstanku crvenim pandama zbog kojih i jeste ustanovljen njihov Međunarodni dan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prve trojke crvene pande rođene su samo da uzmeš i da ih gnjaviš

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari