• 0

Vreme čitanja: oko 6 min.

Ovčar iz Plavog zaliva: Jedinstvena rasa koja se može nabaviti samo na jednom mestu u svetu

Vreme čitanja: oko 6 min.

Psa pepeljastoplave dlake, ćilibarskih ili plavih očiju i prijateljskog temperamenta, potomka vuka i starog plavog nemačkog ovčara, možete dobiti isključivo putem dvogodišnje liste čekanja

  • 0

Da li ste ikada čuli za ovčara iz Plavog zaliva?

On je stvoren ukrštanjem vuka i još nekoliko rasa, uključujući starog, plavog nemačkog ovčara.

Cilj odgajivača je bio da se stvori pas sa izgledom vuka, sposobnog za obuku, sa prijateljskim temperamentom nemačkog ovčara. Rezultati su zaista zapanjujući!

Poreklo ovčara iz Plavog zaliva

Prošlost ove rase počinje vizijom Viki Spenser, odgajivačice iz Palm Beja na Floridi.

Viki je imala dve specifične liste osobina kada je kreirala ovčara Plavog zaliva. Lista poželjnih uključivala je: izgled vuka, poslušnost i odanost, privrženost, miran i nežan temperament, sposobnost učenja i usvajanja veština, odlično zdravlje i tamna plava boja. Viki nije želela da psi imaju strmo nagnuta leđa i podložnost displaziji kuka, da budu agresivni, stidljivi, i da imaju velike uši i tamne oči.

Prilikom selekcije poštovala je pravilo da dobijeni psi budu “F5”, odnosno da su pet generacija udaljeni od svojih predaka vukova.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by My Blue Wolf (@my_blue_wolf_)

Geni osam različitih rasa pasa stvorili su DNK Vikinih pasa.

DNK testovi su otkrili aljaskog malamuta i haskija kao deo loze. Kada su njeni vučiji psi bili spremni za dalje ukrštanje, Viki je potražila nemačkog ovčara stare loze koji nemaju nagnuta leđa i preterano zakrivljene zadnje noge, a bili su joj potrebni i psi plave dlake. Ono što je tražila pronašla je kod uzgajivača u Francuskoj, u vidu dva psa, Passiona i Jordana.

Prvo zvanično leglo ovčara Plavog zaliva stvoreno je u martu 2011. godine, a rasa je dobila ime na osnovu pretka plavog nemačkog ovčara i Palm Beja, naziva rodnog mesta.

Da li su ovčari Plavog zaliva retki?

U ovom trenutku, ovčari Plavog zaliva su veoma retki i mogu se nabaviti samo u odgajivačnici “Vicki's Southern Breeze”. Pošto samo Viki i nekolicina njenih saradnika nadgledaju njihov uzgoj, svake godine na svet stigne samo nekoliko štenaca. Međutim, popularnost rase raste vrtoglavom brzinom.

Jedan ovčar iz Plavog zaliva po imenu Kurgan ima sopstveni Jutjub kanal, sa skoro 300.000 pratilaca.

S vremenom će većina vlasnika ove malobrojne rase učiniti isto, kako bi prikazali javnosti svoje prelepe plave vukove-pse.

Tako stoje stvari i sa Ocean koja je postala zvezda Instagrama i Jutjuba. Ona je potomak sivog vuka, plavog nemačkog ovčara, sibirskog haskija, aljaskog malamuta i samojeda. Prava zvezda!

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by InTentToBe (@intenttobe)

Svim ovčarima Plavog zaliva dodeljuje se registarski broj, a njihove rodovnike Viki svojeručno potpisuje.

Prvo leglo imalo je približno 30 posto vučije krvi, ali se sa svakom generacijom taj udeo smanjuje. Pojedini štenci i dalje imaju čak 12 ili 16 procenata DNK vuka. Cilj Viki je da taj procenat zadrži na oko 6 posto.

Fizičke osobine ovčara Plavog zaliva

Ovčar Plavog zaliva je veliki pas sa izgledom vuka, duge pepeljastoplave dlake koja može imati i nijansu sivog škriljca, plave ili crne njuške i svetlih očiju boje mešavine ćilibara i žute, ponekad sa zelenkastim nijansama. Postoji nekoliko štenaca sa plavim očima. Glava ovog psa atletske građe je sasvim nalik glavi nemačkog ovčara.

Zasad nije poznato koliko najviše ovčar Plavog zaliva može da poraste. Kao i obično, mužjaci su veći od ženki i mogu biti viši od 75 centimetara, a njihova težina je od 32 do 38 kg (ženke), dok mužjaci imaju od 38 do čak 50 kilograma.

Iako je plava bila željena boja dlake, treba inati na umu da su razne rase ukrštane kako da bi se stvorio ovčar Plavog zaliva. Dakle, postoji još nekoliko boja dlake koje se pojavljuju, a to će se nastaviti sve dok se rasa ne standardizuje.

Ovčar Plavog zaliva, osim plave, može imati bež, krem, kombinaciju krem-bež, belu, crnu i crno-žutu dlaku.

Kada rasa bude dobila standard, sve ove boje mogu postati zvanične. Za sada je cilj da se stvori plavodlaki ovčar Plavog zaliva.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari