• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovako živi pas rođen sa samo pola kičme i bez vrata: Kuper se teško kreće, ali je najsrećniji pas na svetu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kuperova kičma je srasla na dva mesta: na vratu i leđima, a da bi pogledao iza sebe, mora da se okrene celim telom

  • 0
Pas Kuper Foto: Fejsbuk/Cooper - Short On Spine, Big On Love

Upoznajte Kupera, uvek prijateljski raspoloženog američkog lisičara obolelog od specifične bolesti koja se zove sindrom kratke kičme: ovo stanje utiče na to da telo psa poraste samo polovinu uobičajene dužine. Uprkos svim poteškoćama, Kuperov duh blistaviji je nego ikada i raznežio je ceo Internet. Ovaj pas je oličenje sreće što potvrđuju i njegovi vlasnici, Eli i Endi Kigan.

Kuper je napušten kao štene, kada su uzgajivači shvatili da im neće doneti profit.

U leto 2017. službenici za kontrolu životinja pronašli su štene u blizini sumnjive farme štenaca u Halifaksu u Virdžiniji. Verovalo se da je dvomesečni pas Kuper napušten zbog urođene mane. Sklonište Bond Between prihvatilo je Kupera i obezbedilo mu lečenje ušnih grinja, crva i kile. Kupera su potom udomili Eli Kigan i njen suprug Endi koji su već imali tri psa.

Uprkos problemima sa kretanjem i nemogućnosti da hoda po tvrdim površinama, Kiganovi kažu da je Kuper najsrećniji pas na svetu.

Mnogi psi sa ovim stanjem bivaju eutanazirani što Kiganove veoma rastužuje. Ovakvi psi imaju neverovatnu volju za životom, a Kuper je pravi primer tome: on živi srećno i važan je član ove porodice.

Pas Kuper Foto: Fejsbuk/Cooper - Short On Spine, Big On Love

Kuperova kičma je, kako opisuju vlasnici, srasla na dva mesta: na vratu i leđima, pa izgleda kao da nema vrat, a da bi pogledao iza sebe, mora da se okrene celim telom. Vlasnica dodaje da je Kuperova guza spuštena i nalazi se na leđima, pa je pas imao probleme sa vršenjem nužde.

The Bond Betvwen brine o psima sa posebnim potrebama pa je vodilo računa i o Kuperu koga su preuzeli Kiganovi, ali se suočavaju sa mnogim izazovima. Par je priznao da su imali incident sa Kuperom koji je samo nekoliko meseci nakon udomljavanja pao i povredio vrat na pet mesta. Njemu je dijagnostikovana infekcija kostiju osteomijelitis, što je bilo zaista opasno, jer mu je kičma ionako ugrožena. Sreća je da su infekciju sanirali antibioticima.

Kuperovo stanje se poboljšalo: on je podvrgnut operaciji koja mu je olakšala stanje, pa sada može sam da se snađe.

Kuper je proučavan u okviru studijže o psima sa kratkom kičmom koju je sproveo Univerzitet Purdue u Indijani. Kuper ne može da ide u duge šetnje i potrebna mu je meka podloga poput trave ili tepiha da bi se dobro kretao. I pored toga, Kuper skreće pažnju gde god se pojavi, ali uživa u tome. On ima mnogo fanova na Fejsbuku i primer je da su psi sa invaliditetom puni ljubavi i odlični kućni ljubimci.

(Brightside/Facebook/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najlepše mace Favole Britney i Miss Monroe, publika izabrala "britanke": Završen 11. Mrnjau Fest

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari