• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hiljade divljih vrsta biljaka i životinja na ivici izumiranja zbog klimatskih promena i ljudske aktivnosti

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svake godine 4. septembra u nekim zemljama obeležava se dan posvećen očuvanju svih vrsta biljaka i životinja na našoj planeti

  • 0
Žaba u prirodi Foto: Pixabay/ignartonosbg

Dan divljih vrsta proslavlja se u nekim zemljama upravo danas, naglašavajući važnost zaštite brojnih biljaka i životinja  na našoj planeti. Svojevrstan praznih divljih vrsta obeležava se 4. septembra svake godine u pojedinim zemljama, a fokusira se na ugrožene životinje i biljke i tekuće napore da se one očuvaju.

Dan posvećen divljim vrstama naglašava kritičnu ulogu životinja i biljaka u održavanju ekološke ravnoteže i naglašava opasnosti sa kojima se suočavaju zbog gubitka staništa, klimatskih promena i ilegalnih aktivnosti čoveka.

Razlozi za obeležavanje Nacionalnog dana divljih vrsta podižu svest o alarmantnoj brzini kojom one nestaju.

Neki izveštaji sugerišu da su hiljade vrsta na ivici izumiranja zbog ljudskih aktivnosti i promena u životnoj sredini. Izbacujući ova pitanja u prvi plan, Dan divljih vrsta ima za cilj da podstakne akcije koje pomažu njihovo očuvanje, od pojedinačnih napora do globalnih inicijativa. Ovaj dan podseća ljude na odgovornost prema prirodnom okruženju, podstiče učešće u naporima za očuvanje i podržava rad zooloških vrtova, azila i organizacija posvećenih zaštiti divljih vrsta.

Nacionalni dan divljih vrsta poziva na kolektivne napore kako bi buduće generacije mogle da uživaju u biološkoj raznolikosti svoje Zemlje. Ovaj dan, koji je ustanovila 2005. Kolin Pejdž, bihejvioristkinja i filantrop, postao je još značajniji zahvaljujući čoveku koji je divljim životinjama posvetio čitav svoj život. Bio je to Stiv Irvin.

(Daysoftheyear/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sada ga hrani na flašicu i odgaja kao ljubimca: Spasio mladunče divlje životinje sigurne smrti

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari