• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dan divljih životinjskih vrsta obeležava se dva puta godišnje, a jedan od datuma je i 4. septembar

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posetite danas zoološki vrt ili najbliži nacionalni park i ukažite na važnost spasavanja svih životinja, pogotovo onih koje su najugroženije

  • 0
Dan divljih životinja Foto: Pixabay/12019

Nacionalni dan divljih životinja obeležava se dva puta godišnje, 22. februara i 4. septembra.

Ovaj važan dan nekada je proslavljan samo 4. septembra, ali mu je prirodat i 22. februar, u čast sećanja na rođendan velikog borca za prava divljih životinja Stiva Irvina. U septembru 2006. godine, ovaj neumorni borac za očuvanje divljih vrsta, poznat kao "lovac na krokodile", zadobio je smrtne povrede koje mu je ubodom u srce nanela velika raža.

Irvin je najveći deo karijere posvetio radu sa divljim životinjama i skretanju pažnje javnosti na njihov veliki značaj u svetu i nemerljiv gubitak koji nanosi izumiranje bilo koje vrste.

U njegovu čast, Dan divljih životinja podseća da su sve životinje sveta jedan od najdragocenijih prirodnih resursa.

Ovaj praznik divnih bića iz divljine je 2005. godine osmislila Kolin Pejdž, aktivistkinja i borkinja za prava životinja. Dan divljih vrsta koji se proslavlja u nekim zapadnim zemljama, ustanovljen je radi podizanja svesti o ugroženim životinjama na nacionalnom i svetskom nivou. Ovo je ujedno i dan odavanja priznanja zoološkim vrtovima i azilima za životinje na globalnom nivou, zbog napora koji se čine da bi se pomoglo očuvanju divljih vrsta na našoj planeti i o tome obrazovala javnost, pogotovo njeni najmlađi predstavnici, budući čuvari i zaštitnici naših životinja.

Brisanje neke životinjske vrste znači da je ona zauvek izgubljena za buduće generacije, a naš je zadatak da to sprečimo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari