• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li su psi mešovitih rasa zdraviji od čistokrvnih ljubimaca: Neočekivani rezultati najnovije studije

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rasni psi su sve bolesniji, pa su se uzgajivači okrenuli namernom parenju rasa sa ciljem ublažavanja naslednih oboljenja i problema u ponašanju

  • 0
Labradudl Foto: Shutterstock/Joanne_Charnwood

Labradudl, dorgi, kavudla, kavapu... samo su deo sa spiska mešanaca nastalih ukrštanjem mnogobrojnih rasa. Sve je više budućih vlasnika koji se utrkuju da nabave jednog od ovih hibridnih pasa, jer su rasni psi sve bolesniji.

Prema mišljenju mnogih, psi ukrštenih rasa su genetski raznovrsniji i manja je verovatnoća da će patiti od zdravstvenih problema koji muče čistokrvne pse.

A da li su mešanci popularnih rasa zaista zdraviji od svojih čistokrvnih rođaka? Ovo je pitanje na koje su pokušali da odgovore istraživači sa Kraljevskog veterinarskog koledža Velike Britanije.

Studija se fokusirala na tri uobičajena mešanca pudle: kokapua, labradudla i kavapua. Pokazalo se da ovi popularni mešanci nisu ni manje ni više zdravi od svojih čistokrvnih rođaka. Istraživači se nadaju da će rezultati istraživanja pomoći budućim vlasnicima da izaberu rasu o čijem zdravlju postoje zvanični dokazi.

Kavapo Foto: Shutterstock/Madushan Lasantha

"Dizajneri" i "ukrštači"

Većina današnjih rasa nije uzgajana pod kontrolom čoveka, ali su ljudi ipak stvorili više od 400 modernih rasa pasa za oko 200 godina. Pojedine popularne rase i same su rezultat ukrštanja rasa, ali su mnogi psi sa pedigreom uzgojeni iz ograničenog genetskog "fonda". S vremenom je nedostatak genetske raznolikosti među rasnim psima doveo do pojave ekstremnih osobina tela i ozbiljnih problema.

Da bi prevazišli ove probleme, neki odgajivači su se okrenuli namernom parenju pasa različitih rasa, sa ciljem da smanje pojavu naslednih bolesti ili problema u ponašanju i da se potomstvo pokaže robusnijim od svojih roditelja. To je dovelo do porasta "hibrida", odnosno pasa "meleza". Posebno su ukrštane pudlice sa kavalirskim španijelom kralja Čarlsa, koker španijelom, labrador retriverom...

Pugl Foto: Shutterstock/Wirestock Creators

Gomila zdravstvenih problema

U anketi Kraljevskog veterinarskog koledža učestvovalo je oko 9.400 ljudi. Neki su imali ukrštenog psa - kokapua, kavapua, kavudlu ilii labradudla, dok su drugi bili vlasnici čiste rase koja učestvuje u ukrštanjima (kavalirski španijel kralja Čarlsa, koker španijel, labrador retriver, pudla) i svi psi bili su mlađi od pet godina.

Autori su testirali pretpostavku da mešanci manje pate od uobičajenih zdravstvenih tegoba u odnosu na njihove roditeljske rase. Oni su uporedili šanse za pojavljivanje 57 najčešćih zdravstvenih poremećaja kod tri mešanca sa svakom od progenitorskih rasa i napravljena su 342 poređenja. Uobičajeni zdravstveni problemi uključivali su infekcije očiju i ušiju, dijareju i rupturu ukrštenog ligamenta. A rezultati su takvi da su psi ukršenih pudli i rasni psi za poređenje imali zajedničke zdravstvene rezultate u 87 posto slučajeva. Sve u svemu, nije bilo ubedljivih dokaza da su ukrštene pudlice bile zdravstveno otpornije, niti je bilo dokaza o tome da su čistokrvni psi mnogo zdraviji od ukrštenih mešanaca.

Kavudla Kavudla Foto: Shutterstock/Frank Martins

Autori su zaključili da budući vlasnici pasa prilikom odabira ljubimca treba da razmotre druge faktore kao što su uslovi uzgoja, temperament i zdravlje roditelja. Studija se fokusirala samo na mlade odrasle pse, pa valja znati da ukrštanje može izazvati zdravstvene tegobe tek u kasnijem uzrastu. Osim toga, studija je rađena na mešancima čiji je jedan roditelj bila pudla i moguće je da drugi mešanci imaju bolje zdravlje od svojih čistokrvnih rođaka. Na primer, psi sa ravnim licem, kao što su mops i francuski buldog, često imaju respiratorne tegobe i probleme sa kožom i očima. Ukrštanje ovih rasa sa drugim rasama imalo bi kao rezultat "odgovarajuću njušku" i donelo bi prednosti zdravlja i dobrobiti mešancima.

(Sciencealert/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Motociklista i Lav svojom vožnjom osvojili Beograd

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari