• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako ne vide dalje od njuške, oni su i dalje poslušni, privrženi i verni: Danas je Svetski dan slepih pasa

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Međunarodni dan slepih pasa prvi put je obeležen 23. avgusta 2017. godine, 9 godina nakon što je jednom psu urađen prvi implantat rožnjače

  • 0
Slepi pas Foto: Shutterstock/Philipp Skoufas

Međunarodni dan slepih pasa je događaj koji se svake godine obeležava 23. avgusta. Ovaj dan nastoji da okupi vlasnike slepih i slabovidih pasa u čast njihovih krznenih prijatelja sa oštećenim vidom. Događaj je otvoren za ljubitelje pasa širom sveta i cilj mu je da podigne svest o neverovatnim sposobnostima kućnih ljubimaca sa ovim hendikepom.

Kao i ljudi, i ljubimci mogu da izgube vid: neki psi se rađaju slepi, dok drugi gube vid na jedno ili oba oka zbog starosti, traume ili bolesti. Na sreću, oni se brzo prilagođavaju svojoj novoj stvarnosti i mogu da žive dugim, srećnim životima bez gubitka svakodnevne rutine i većine svojih navika.

Međunarodni dan slepih pasa prvi put je obeležen 23. avgusta 2017. godine, tačno devet godina nakon što je prvi put nekom psu urađen prvi implantat rožnjače. Događaj je osmislila Sara Horn iz Bramptona (Kanada), vlasnica slepog 10-godišnjeg džek rasel terijera Šamija.

Osnovni cilj Međunarodnog dana slepih pasa je da okupi vlasnike slepih i slabovidih pasa koji proslavljaju izvanredne životne sposobnosti svojih ljubimaca. Dan slepih pasa sveta ima cilj i da ukaže ljudima na problem oštećenja psećeg vida i njegove uzroke. Ljubitelji pasa širom sveta okupljaju se u ovom danu kako bi međusobno razmenili iskustva i posavetovali jedni druge o najboljim načinima brige o slepim ljubimcima.

Događaj podstiče ljude da ne izbegavaju pse sa oštećenim vidom kad požele da udome ljubimca. Iako im je u početku potrebno više nege, slepi psi brzo se prilagođavaju životu u kući i mogu da žive dugim, srećnim i zdravim životima i da ne budu teret svojim vlasnicima.

Slepi pas Foto: Shutterstock/thamkc

Ako ste vlasnik slepog ili delimično slepog psa, postoji mnogo načina da proslavite Međunarodni dan slepih pasa. Svom ljubimcu možete kupiti novu igračku ili ga iznenaditi poslasticama, pohvalama i maženjem. Možete otići u avanturu na otvorenom, slikati se i podeliti fotografije na društvenim mrežama pod oznakom #InternationalBlindDogDay.

(Dogster/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tužno da tužnije ne može: Zanemarivali štene, ono jadno oslepelo zbog infekcije pa ostalo bez okica

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari