• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Međunarodni dan slepih pasa: Oni su privrženi, poslušni i prijateljski raspoloženi, ali - ne vide

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svakog 23. avgusta u svetu se obeležava dan posvećen kucovima koji izgube vid iz raznih razloga, najčešće zbog katarakte, glaukoma, progresivne atrofije ili degeneracije mrežnjače...

  • 0
Slepi pas Foto: Shutterstock/thamkc

Međunarodni dan slepih pasa obeležava se u svetu svakog 23. avgusta.

Slepi psi su generalno zdravi, baš kao i svaka druga životinja ili čovek sa invaliditetom.

Pas koji ne vidi može da funkcioniše skoro kao normalan pas, osim što treba da prođe stručnu obuku kako bi mogao udobno i kvalitetno da živi.

Postoji nekoliko faktora koji utiču na slabljenje vida psa ili izazivaju slepilo, počev od bolesti do starosti. Psi najčešće oslepe zbog katarakte, glaukoma, progresivne atrofije ili degeneracije mrežnjače...

Povezujući se sa ljudima tokom desetina hiljada godina, psi su životinje sa ponašanjem koje ljudima najviše odgovara. Mnoga zdravstvena stanja psa su povezana i sa ljudskom prirodom i odnosom čoveka prema ljubimcu.

Slepi pas Foto: Shutterstock/Iirina Nedikova

Slepi psi postoje dugo, koliko i obični psi.

Međutim, tek nedavno je briga o slepim psima postala prioritet. Upravo zato je i ustanovljen Međunarodni dan slepih pasa, da bi što više ljubitelja i vlasnika pasa ozbiljnije pristupilo ovom problemu svojih četvoronožnih prijatelja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zahvaljujući jednoj napravi kuce se ne mogu povrediti: Napravljeno pomagalo za slepe pse

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari