• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li je u Engleskoj nezakonito ostaviti ljubimca u vrelom autu i šta sme da preduzme prolaznik ako ga vidi

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Poražavajući rezultati anketa i istraživanja na Ostvru: samo jedan od 100 prolaznika bi provalio u automobil da spase psa

  • 0
Pas u automobilu Foto: Shutterstock/Voyagerix

Vrućine predstavljaju ozbiljnu pretnju za kućne ljubimce koje vlasnici ostave u automobilu, pogotovo ako su prozori zatvoreni.

Šta zakoni pojedinih evropskih zemalja kažu o tome?

Evo šta može da uradi prolaznik u Velikoj Britaniji koji ugleda životinju koja pati na vrućini u zatvorenom automobilu.

Da li je nezakonito ostaviti psa u vrelom autu

Prema RSPCA, Britanci bi mogli da postanu vlasnici krivičnog dosijea ako se njihovom psu nešto dogodi nakon što ostane sam u pregrejanom automobilu. Nije protivzakonito ostaviti ljubimca bez nadzora u vozilu, ali ako se životinja razboli ili ugine, vlasnik može da bude optužen za okrutnost prema životinji. Ako bude osuđen po Zakonu o dobrobiti životinja iz 2006. godine, vozač može da računa na kaznu šest meseci zatvora i novčanu kaznu.

U maju 2017, jednom vozaču je izrečena kazna od 18 nedelja zatvora uslovno na dve godine, zabrana držanja životinja deset godina i naloženo mu je da plati kaznu od 1.900 funti nakon što su njegova tri psa uginuta u zatvorenom vozilu. Džonatan Teobald je ostavio pse u svom automobilu na pet sati i rekao da je "veoma loše procenio vreme".

Pas u automobilu Foto: Shutterstock/My Ocean Production

Na kojoj temperaturi je bezbedno ostaviti pse u automobilima

Vozači treba da budu svesniji opasnosti ostavljanja ljubimaca zatvorenih u automobilu. Ali čak i po normalnom vremenu, automobil može brzo da postane "vruć kao peć". Temperatura u automobilu koji se nalazi na 24 stepena C napolju može da dostigne 34 stepena C za samo deset minuta, a opasnih 43 stepena nakon pola sata, što čini rizičnim da ljubimac čak i nakratko ostane u kolima.

Pojedini vlasnici smatraju da je ostavljanje otvorenog prozora ili parkiranje u hladu dovoljno da psu bude prijatno. Ali RSPCA upozorava da, čak i uz te mere, automobil može vrlo brzo postati kao sauna. Kada je spoljašnja temperatura prijatna - 22 stepena, unutrašnjost automobila može se zagrejati na 47 stepeni za samo 60 minuta.

U junu 2018. godine, dva policajca u Jorku bila su primorana da razbiju prozor na automobilu kako bi oslobodili dva labradora koji su ostavljeni na pola sata na temperaturi od 28 stepeni Celzijusa.

Koji su znaci toplotnog udara kod psa

Pas koji je doživeo toplotni udar teško diše i preterano dahće, prekomerno balavi, deluje letargično, pospano ili nekoordinisano, povraća ili je u nesvesti.

Pas u pregrejanom automobilu Foto: Shutterstock/rezordia

Da li je legalno razbiti prozor pregrejanog automobila u kome je pas

Tri miliona britanskih vozača reklo je da ne bi intervenisali ako bi videli psa zaključanog u automobilu po toplom danu, rezultati su jedne ankete, dok je istraživanje pokazalo da bi samo jedan od 100 prolaznika pokušao da provali u automobil kako bi spasio psa u nevolji.

Često ljudi ne znaju šta smeju da urade ako naiđu na psa koji je ostao sam u vrelom autu. Zbog toga je osmišljen vodič koji ukazuje na preduzimanje neophodnih mera pomoći, počev od procene kako pas reaguje na vrućinu. Bez obzira da li pokazuje znake pregrevanja ili ne, prolaznici treba da potraže vlasnika ili čak pozovu policiju da spase psa.

Ako je pas u automobilu i pokazuje znake toplotnog udara...

1. Pozovite policiju i zatražite pomoć

2. Ako policija ne može da dođe, a psu je potrebna pomoć, konsultujte se s policijom o daljim postupcima

3. Objasnite policiji šta nameravate da uradite

4. Fotografišite psa zarobljenog u autu

5. Uzmite podatke svedoka

6. Ako nasilno ulazite u automobil, budite spremni da branite svoje postupke na sudu. U Engleskoj, član krivičnog Zakona kaže da je u pojedinim slučajevima dopušteno oštetiti tuđu imovinu, u ovom slučaju auto.

(Thesun/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pas heroj: Spasao vlasnike lajanjem kada je video otrovnicu koja se ušunjala u dvorište

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari