• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Način na koji odgajate ljubimca govori o tome kako su vas vaspitavali roditelji, tvrdi najnova studija

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan stil roditeljstva koji se prenosi iz generacije u generaciju primenjuje se i na disciplinovanje psa

  • 0
Pas i vlasnica Foto: Shutterstock/CandyRetriever

Sećate li se kako su vas vaspitavali roditelji? Da li su vas kao kopci držali na oku svaki put kada biste se popeli na tobogan na igralištu, ili su bili opušteniji i puštali da se penjete po drveću, gulite kolena i budete slobodni?

Studija iz Glazgova u časopisu MDPI istražuje da li osoba vaspitana na određen način u detinjstvu primenjuje isti stil prilikom vaspitavanja kućnog ljubimca.

Da li stil koji su primenjivali roditelji u vaspitanju deteta znači da će to dete na isti način vaspitavati psa?

U studiji pod nazivom Međugeneracijski prenos stilova ljudskog roditeljstva na odnose čoveka i psa, 391 vlasnik pasa i intervjui sa 10 učesnika otkrili su da se permisivni stil roditeljstva (tolerancija i širokogrudost) obično prenosi iz generacije u generaciju, pri čemu je veća verovatnoća da ga pojedinci koji su ga iskusili u odrastanju koriste za vaspitavanje svojih pasa.

"Stilovi roditeljstva odnose se na način na koji roditelji komuniciraju sa svojom decom i utiču na razvoj dece i njihovo mentalno blagostanje. Isto tako, pošto ljudi svoje pse često nazivaju "krznene bebe" i doživljavaju ih kao "surogat decu", roditeljsko ponašanje i stilovi se takođe mogu identifikovati u odnosu čoveka i psa.

Stilovi koje primenjuju roditelji u vaspitavanju deteta mogu da budu: autoritativan, permisivan i nezainteresovan.

Pas i vlasnik Foto: Shutterstock/Al More

Autoritativni roditeljski stil karakteriše visoka zahtevnost i reagovanje, gde se ponašanje prati sa očekivanjima, sa saopštavanjem ciljeva i vrednosti deci. Ovaj stil karakteriše prinudna upotreba moći, gde se očekuje striktno poštovanje pravila, bez davanja jasnih objašnjenja. Ovaj stil naglašava autoritet roditelja i hijerarhijske odnose, sa ograničenim prostorom za pregovore ili autonomiju od strane deteta i slabom odgovornošću na negove potrebe.

Permisivno vaspitavanje uključuje visoku reakciju i nisku zahtevnost, pri čemu su roditelji prijateljski nastrojeni prema deci čije potrebe prepoznaju, ali nedostaje usmerenje.

Nezainteresovano roditeljstvo znači da se roditelj ne uključuje u vaspitanje dece i odražava nizak nivo i zahtevnosti i odzivnosti, pa predstavlja stil roditeljstva u koje se ulaže najmanje napora.

Vlasnik i pas Foto: Shutterstock/Evablanco

Najverovatnije se roditelji ne pridržavaju samo jednog stila vaspitavanja u bilo kom trenutku, sa decom ili sa psima. Možda je neko sklon da bude autoritativan kada je u pitanju čuvanje dece i psa, na primer kada prelaze ulicu, ali se ne meša u igru i zabavu dece ili psa.

Kao i kod svake studije, potrebne su dodatne informacije i istraživanja. Autori navode da "uprkos obilju dokaza koji opisuju uticaj stila roditeljstva na razvoj dece i njegov generacijski efekat, malo se zna o roditeljskom stilu usmerenom na psa i njegovom potencijalnom uticaju na razvoj ponašanja ljubimca i njegovu dobrobit."

Imajući to u vidu, zabavno je prisetiti se kako su vas roditelji odgajali i uporediti sa načinom na koji se ponašate prema ljubimcu.

Pretpostavljamo da su vas roditelji podsećali na to da treba da spavate u svom krevetu. Neki psi, ipak, često umilostive vlasnike koji im dopuste suprotno...

(Msn/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pas hrani vlasnika jagodama: Romantika na neobičan način

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari