• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Koji ste tip vlasnika psa: Od zaštitnika i profesionalca do roditelja i opuštenog maverika

Vreme čitanja: oko 3 min.

Postavljate se prema psu kao roditelj ili drugar, pomalo ste grubi ili previše popustljivi, vaš kucov je pod staklenim zvonom, jede najbolju hranu, nosi papuče, ima instagram nalog ili pak radi na selu?

  • 0
Vlasnik i pas Foto: Shutterstock/Evablanco

Vlasnik ste psa i od prvog dana njegovog ulaska u vaš dom najodgovornije brinete o njemu.

Ali, kako to činite?

Postavljate se prema psu kao roditelj? Drugar? Profesionalac? Pomalo ste grubi ili previše popustljivi? Vaš kucov je pod staklenim zvonom, jede najbolju hranu, nosi papuče...?

Budite se noću da biste proverili kako štene diše? A možda ste svom ljubimcu već otvorili nalog na Instagramu?

Da li ste praktični ili pripadate vlasnicima mavericima? Možda vaš pas radi fizičke poslove s vama?

Evo najčešćih osam tipova vlasnika pasa.

1. Antropomorfizer

Vlasnik i pas Foto: Shutterstock/Javier Brosch

Ovaj dugačak i za izgovor pomalo težak naziv tipa vlasnika ima jednostavno značenje: pripisivanje ljudskih osobina ili ponašanja drugim bićima, uključujući pse.

Pas ovog vlasnika se vozi s njim u kolima, ide na proslave i sastanke, redovan je posetilac šoping molova, jede isto što i vlasnik (ponekad se i bolje hrani!). Ovi psi su najbolji drugari, životni saputnici i dele krevet sa svojim čovekom.

2. Roditelj "krznenog" deteta

Vlasnik i pas Foto: Shutterstock/Sundays Photography

Prema svom psu ovaj vlasnik ponaša se kao prema detetu. On psu tepa i obraća mu se kao bebi, kupuje mu garderobu i često ga nosi u naručju.

3. Zaštitnik

Vlasnik i pas Foto: Shutterstock/Otsphoto

Vlasnik zaštitnik ne pušta psa iz vidnog polja ni za sekundu. Pas mu je centar univerzuma. Kad ga odvede u park, on ne dozvoljava svom ljubimcu da slobodno trči. Povodac mu je uvek u ruci, on šeta sa psom u krug, a ako se koji pas približi, vlasnik zaštitnik odvodi svog ljubimca. Čak će i nepoznate ljubazne ljude željne maženja sa psom oterati pod nekim izgovorom.

4. Maverik

Vlasnik i pas Foto: Shutterstock//Bublikhaus

Maverik je opuštena varijanta vlasnika psa. On voli svog ljubimca, ali ne obraća pažnju na njegovo vaspitavanje i socijalizaciju.

Maverikov ljubimac slobodno šeta po komšiluku, ide bez povoca, jede hranu direktno sa vlasnikovog tanjira i obavlja nuždu gde god poželi. Ovaj vlasnik ne čisti za svojim psom, jer smatra da je to prirodno pseće ponašanje. Povodac koji on vezuje psu oko vrata često može da bude samo komad labavog kanapa.

5. Profesionalac

Vlasnik i pas Foto: Shutterstock/Zanna Pesnina

U grupi pasa i njihovih vlasnika, profesionalac se odmah prepoznaje, jer se njegov pas besprekorno dobro ponaša, sedi savršeno uspravno i čak ne gleda druge pse dok mu vlasnik ne kaže.

Profesionalac sve radi po pravilima, zna sve o psima, u toku je sa trenutnim trendovima u vaspitavanju i obučavanju pasa i zna detalje svakog zdravstvenog tretmana. Ipak, za razliku od mnogih vlasnika, profesionalac će prepoznati svaku rasu, pa i varijetet rase. Od njega uvek možete dobiti najbolje savete.

Trud koji vlasnik profesionalac ulaže u svoje znanje i vaspitanje psa je vredan. On nikad neće morati da prevaspitava psa zbog lajanja na druge pse i ljude, zbog kopanja, obavljanja nužde na pogrešnim mestima, žvakanja predmeta i sličnih psećih nestašluka.

6. Pravi gazda

Vlasnik i pas Foto: Shutterstock/Krizek Vaclav

Ljudi koji žive u ruralnim sredinama obavljaju teške poslove u kojima im često pomažu i psi. Rase koje ovi vlasnici najčešće biraju su border koli, nemački ovčar, lovački psi... Oni znaju sve komande, ali i značenje zvižduka i nekih neobičnih reči. Iako po ceo dan rade sa svojim vlasnicima, ovi psi su neverovatno srećni i zadovoljni.

7. Vlasnik menadžer

Vlasnik i pas Foto: Shutterstock/Little Moon

Najnoviji trendovi koje neki vlasnici pasa moraju da isprate su i obavezni profili njihovih ljubimaca na popularnim društvenim mrežama, a fotografije i snimci ovih pasa često premašuju milionske posete.

Ako vlasnik menadžer pripada starijoj školi, njegov ljubimac verovatno niže trofeje koje dobija na izložbama psa.

Ipak...

Ima mnogo vlasnika koji svakodnevno slobodno vreme provode sa psom u igri i šetnji.

Neki ljubitelji pasa dobrovoljno rade u azilima i prihvatilištima.

Pojedinci se bave čuvanjem pasa, šetanjem ljubimaca ili su profesionalni treneri.

Kom tipu vlasnika vi pripadate?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari