• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li vam je za vikend ova lepotica prešla put: U subotu, 17. avgusta, svet se poklonio crnim mačkama

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako je njihov dan ustanovljen pre "baksuznih" 13 godina, crne mace daleko su od bilo kakvog veštičarenja ili baksuzluka

  • 1
Crna mačka Foto: Shutterstock/Belmin Bedak

U vikendu koji je za nama, tačnije u subotu, 17. avgusta, svet je proslavio dan životinje koja se u svakodnevnom životu zaobilazi, izbegava se njeno udomljavanje, a ako slučajno nekome pređe put, onaj ko je sujeveran, obavezno pljune preko ramena i vrati se korak-dva unazad, kako bi rasterao "baksuzluk" i eventualne loše događaje.

Međunarodni praznik crnih mačaka, doskoro najomraženijih i nepravedno proganjanih životinja ustanovljen je 17. avgusta 2011. godine, ali predrasude o njima i dalje postoje. Ove divne mačke, zaogrnute uglađenim, crnim krznom, zaista deluju mistično, ali većina mačaka ima ovu reputaciju. Baš kao i sve mačke, i one sa crnom dlakom su i te kako sposobne za maženje i nestašluke, i nisu ništa manje lepe od prugastih, "cimet" i "đumbir" mačaka, onih sa kaliko šarom, belih i sivih.

Iako postoji više od 20 rasa crnih mačaka, zvanično je priznata samo bombaj mačka sa ugalj-crnom dlakom: postoje varijeteti sa sivo-crnim i smeđe-crnim kaputom.

Jedna činjenica o crnim mačkama ipak je zabrinjavajuća: za ove mačke je manje verovatno da će biti udomljene. Mačka crnog krzna se jednostavno najmanje dopada budućim vlasnicima, baš kao što postoji i sindrom crnog psa koji poslednji pronađe dom.

Ako ste ipak dopustili da vam crna mačka pređe put, uverili ste se da ona nije veštica, a ako ste se osmelili da udomite crnu macu iz azila, ovaj potez će vam sasvim sigurno pomoći da smanjite populaciju miševa u vašoj okolini.

(Nationalcaldayendar/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Crne mačke ipak ne donose nesreću: Spisi iz drevnih vremena dokazali potpuno suprotno

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    19. avgust 2024. | 10:31

    Meni svakog dana crna Maca prelazi put i donosi sreću i ne bih je menjao nizašta na svetu.Natprosečno inteligentna sa urodjenim manirima i privrženošću meni ♥️🐈‍⬛♥️