• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Pasadeni pronađen bigl u žalosnom stanju: Bio je jedan od najmršavijih pasa, povađeni su mu svi zubi

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Desetogodišnji Konrad, izbačen iz kuće u kojoj je zlostavljan, spasen zahvaljujući organizaciji Beagle Freedom Project

  • 0
Bigl Foto: Shutterstock/Viktorya Telminova

Pas star 10 godina pronađen je u užasnom stanju u jednom azilu za životinje u SAD: on je bio ne samo mršav i zapušten, već je patio i od slomljenog srca. Beagle Freedom Project, vodeća svetska organizacija za spasavanje pasa, mačaka i drugih životinja od laboratorijskog testiranja, na društvenim mrežama podelio je snimak bigla Konrada koji se odmara posle svih iskušenja u životu.

Konrad nije bio laboratorijski pas, ali je došao iz sredine u kojoj je bio zanemarivan i zlostavljan. To ga je i dovelo u ono što je portparol projekta Beagle Freedom opisao kao "užasno stanje".

"Bio je mršav, jedan od najmršavijih pasa koje smo ikada videli i svi zubi su mu bili u užasnom stanju, pokvareni i truli", objasnili su zaposleni u BFP, dodajući da ko god je brinuo o jadnom Konradu pre njih, nije davao psu odgovarajuću hranu, niti je Konrad imao medicinsku negu. Psu je i srce bilo slomljeno - bio je tužan i zbunjen.

ASPCA procenjuje da oko 3,1 miliona pasa uđe u azile za napuštene životinje širom SAD svake godine, ali mali broj stigne u očajnom stanju u kakvom je bio Konrad. Zato je menadžer za udomljavanje u društvu Pasadena Humane Society zatražio pomoć od Beagle Freedom Project. Pošto su čuli njegovu priču, znali su da moraju da intervenišu kako bi promenili tok života ovog nesrećnog psa.

"Tim Pasadena Humane je znao da je Konradu potrebna pomoć da bi preživeo. Srećni smo što smo uspeli da uzmemo Konrada i da o njemu brinemo, jer je postojala opasnost da podlegne posledicama lošeg zdravlja ili da bude suočen sa eutanazijom", izjavio je portparol Beagle Freedom Project.

Misterija ipak još traje, jer se ne zna pod kojim okolnostima je Konrad stigao u azil kao veteran, ali postoje neke pretpostavke o tome. Beagle Freedom Project veruje da je, na osnovu nivoa zanemarivanja i trauma kroz koje je prošao, Konrad verovatno izbačen iz kuće.

"Takođe je moguće da je pas zbog poodmaklih godina i činjenice da nije sterilisan korišćen kao pas za priplod", pretpostavili su stručnjaci.

Konrad je podvrgnut svim pregledima i stavljen pod veterinarsku negu, a napredak se već uočava. Skoro svi zubi su mu izvađeni, što je bilo veoma rizično, ali je operacija dobro prošla i on se oporavlja. Postepeno dobija na težini, delimično zahvaljujući mekoj hrani, koja mu se daje u malim porcijama, budući da mu se stomak smanjio zbog neuhranjenosti.

Plan je bio da bigl Konrad provede izvesno vreme kod hranitelja i da nakon toga bude udomljen, ali se to nije desilo, i to iz najboljeg mogućeg razloga.

"Od prošle nedelje, Konrad je član porodice svojih hranitelja", potvrdio je Beagle Freedom Project.

Konrad svoje zlatne godine može da provede siguran, srećan i zbrinut, uz ljubav koju odavno zaslužuje.

(Newsweek/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ne želimo da znamo kako je njegovom vlasniku: Ovaj pas je majstor haosa

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari