• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kome su potrebni mužjaci: Ajkule u italijanskom akvarijumu same stvaraju mladunce, objavio naučni časopis

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istraživači zabeležili prvi slučaj "devičanskog rođenja" ugrožene vrste

  • 0
Ajkula embrion Foto: Shutterstock/Daniel Majak

Italijanski istraživači zabeležili su prvi slučaj "devičanskog rođenja", odnosno razmnožavanja bez oplodnje, kod ugrožene vrste ajkule, objavio je naučni časopis ove sedmice. Rezultati objavljeni u Scientific Reports tiču se prvog slučaja fenomena kod obične ajkule Mustelus mustelus, vrste ugrožene ilegalnim ribolovom, koja naseljava Mediteran i druge tople vode.

Istraživači sa Eksperimentalnog zooprofilaktičkog instituta iz Pijemonta, Ligurije i doline Aoste otkrili su da su dve ženke M. mustelus ajkule, koje su posmatrane u zatočeništvu, pokazale partenogenezu u kojoj ženka može da se razmnožava aseksualno, što se ponavljalo svake godine, počev od 2020.

"Ovaj nalaz otkriva da se partenogeneza može pojaviti svake godine kod ovih ajkula, naizmenično između dve ženke, i isključuje dugotrajno skladištenje sperme kao način oplodnje", napisali su autori studije.

Ciklična partenogeneza, u kojoj se potomstvo može stvoriti iz oplođenih jaja ili aseksualno sa neoplođenim jajima, javlja se kod preko 15.000 vrsta životinja, ali nije u potpunosti shvaćeno. Partenogeneza, koja je češća kod beskičmenjaka nego kod kičmenjaka, još nije viđena kod sisara.

Gmizavci i neke ajkule i raže u stanju su da "modifikuju svoju adaptivnu strategiju u skladu sa okolnostima", napisali su autori.

"Iako su nejasni  mehanizmi koji pokreću partenogenezu ostaju nejasni, smanjenje populacije mužjaka možda je presudan faktor", kažu istraživači i dodaju da su ajkule u divljini pravi izazov za razumevanje ovog fenomena, a uslovi u zatočeništvu su idealni za njihovo dugotrajno praćenje.

Akvarijumi u SAD, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Australiji su dokumentovali ovaj fenomen kod drugih vrsta ajkula koji je primećen u poslednje dve decenije.

Ocean Ramsey, Oušn Remzi pliva sa ajkulama Foto: Raul Boesel/Solent News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Studija otkriva da je M. mustelus, ajkula srednje veličine pronađena u plitkim vodama, koja potencijalno može da živi i do 25 godina, klasifikovana kao ugrožena, a procene pokazuju da bi njena populacija mogla da se smanji za polovinu u narednih nekoliko decenija.

Studija je pratila dve 18-godišnje ženke u akvarijumu 13 godina i uočeno je pojavljivanje mladunaca gotovo jednom godišnje, u odsustvu mužjaka. Istraživači su proučavali DNK potomstva kako bi isključili mogućnost da su začeti zbog dugotrajnog skladištenja sperme od strane majki. Autori su takođe primetili da je samo jedna od ajkula rođenih partenogenezom u akvarijumu i danas živa.

Dve odrasle ajkule su "dobrog zdravlja" i zajedno žive u velikom akvarijumu sa drugim mediteranskim morskim vrstama.

(Phys/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Srpski UFC borac plivao i sparingovao sa ajkulama uz komentar: "Jedva je morala biti prebivena"

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari