• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najtužniji snimci na svetu: Kako žive mali slonovi koji su ostali bez surle u borbi sa predatorima

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo urade zveri koje dočekaju da opadne budnost čuvara mladunaca

  • 0
Slonče Foto: Shutterstock/Andrea Izzotti

Život u divljini nije nimalo lak, što posebno važi za mladunce svih vrsta životinja, pa i male slonove. Iako su ovi veliki sisari veoma snažni i izdržljivi, beba je beba, pa čak i kad se radi o slončetu koje najranije detinjstvo provodi uz majku i druge članove krda.

Svi slonovi trude se da budu uz mališana i da oko njega stvore pravi živi zid kako bi onemogućili gladnim predatorima da se ustreme na njega.

Ipak, dešava se da zveri uspeju da probiju taj zid ili čekaju da slonovi postanu manje oprezni, kako bi napali mladunče.

Takva situacija desila se ovim mališanima koji su izgubili surle dok su se borili da pobegnu iz smrtnog zagrljaja predatora.

Surla je neophodno "oruđe" koje funkcioniše kao svestrani dodatak i važna je za opstanak slona.

Ova proširena mišićna struktura je pomoćnik u svakodnevnim brojnim radnjama kao što su disanje, mirisanje, dodirivanje i hvatanje predmeta. Slon koristi surlu da pije vodu, bere lišće i hrani se, nabacuje njom prašinu prilikom kupanja ili se njom brani od insekata.

Surla je čak deo ronilačke opreme slonu dok pliva, a njena agilnost i osetljivost čine je važnom "alatkom" u društvenim interakcijama i komunikaciji unutar krda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Niko ne zna za njegovu tužnu priču: Slonče sa osmehom dočekuje turiste, a prošlo je torturu

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari