• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas je Međunarodni dan tigra, najveće divlje mačke na svetu

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Globalna populacija ove veličanstvene životinje smanjuje se zbog lova, krivolova, gubitka staništa, ali i sve češćeg parenja u srodstvu

  • 0
Tigar Foto:Shutterstock/Justin Black

Danas je Međunarodni dan jedne od najpoznatijih životinja na planeti: svakog 29. jula obeležava se dan velike mačke koja živi u šumama i travnjacima Azije, u 13 različitih zemalja sveta. Kao vrhunski predator, tigar kontroliše populacije biljojeda kako bi se izbegla prekomerna ispaša i smanjenje biljnih kultura. Tigar je najveća od velikih divljih mačaka, veličanstveno biće karakterističnih narandžastih i crnih pruga.

Tigar je na ivici izumiranja, pa Međunarodni dan tigra ima za cilj da skrene pažnju na ovu činjenicu i pokuša da zaustavi pad njihove populacije. Mnogi faktori su doveli do pada broja tigrova, uključujući gubitak staništa, klimatske promene, lov i krivolov. Dan tigrova treba da zaštiti i proširi njihova staništa i podigne svest o potrebi za njihovim očuvanjem.

Krivolov i ilegalna trgovina su najveće pretnje sa kojom se suočavaju divlji tigrovi. Potražnja za kostima, kožom i drugim delovima tela tigra ima ogroman uticaj na populaciju ove mačke i dovodi do njihovog proređivanja i sve većeg izumiranja. Tigrova koža koristi se u dekorisanju domova, kosti tigra se upotrebljavaju za spravljanje lekova i tonika, pa krivolov i ilegalna trgovina delovima tela tigra cvetaju širom sveta. I gubitak staništa predstavlja veliki problem opstanku tigra zbog izgradnje pristupnih puteva, ljudskih naselja, seče drveća, plantaža i poljoprivrede.

Samo oko 7 posto svetske populacije tigra ostalo je netaknuto što predstavlja neverovatno mali broj. On zabrinjava i može da pokrene sukobljavanje među ovim životinjama koje pokušavaju da lociraju nova staništa. I genetska raznolikost među tigrovima se smanjuje, jer je među manjim populacijama ove mačke sve izvesniji inbriding, odnosno parenje u bliskom srodstvu.

Međunarodni dan tigra prvi put je obeležen 2010. godine i osnovan je na međunarodnom samitu koji je sazvan kao odgovor na šokantnu vest da je 97 procenata svih divljih tigrova nestalo u prošlom veku, a ostalo ih je samo oko 3.000. Mnoge međunarodne organizacije su uključene u obeležavanje ovog dana, uključujući WWF i Smitsonijan institut.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jezivi snimak dece kako jašu tigra: Skandal zatvorio cirkus

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari