• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

I tuga je sastavni deo života sa ljubimcem: Može li pas da predoseti da će umreti?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Teško je gledati patnju dragog četvoronožnog prijatelja koji se sprema da ode iza duge, ali će on znati da vam pokaže da odlazi

  • 2
Može li pas da predoseti svoju smrt Foto: Shutterstock/Peggmeg

Svaki vlasnik psa će vam reći isto: teško je gledati patnju dragog četvoronošca koji se sprema da ode iza duge.

Znaju li psi da će umreti?

Ovo je pitanje sa kojim se suočavamo i mi kad razmišljamo o tome koliko dugo ćemo živeti.

Nemamo odgovor na ovo pitanje, a još manje znamo o našim psećim drugarima.

Ipak, postoje naznake onoga čega bi psi mogli da budu svesni kad im kucne poslednji čas.

Što je još bitnije, mnogo toga možemo da primetimo i da im pomgnemo kad im se smrt približi.

Da li psi znaju kada će umreti?

Teško je saznati koliko pas razume šta mu predstoji ili kako se oseća pred kraj svog života, ali neka njegova ponašanja mogu biti očiglednija. Tada je pas više privržen vlasniku no ikad i stalno je u njegovoj blizini, ali ima i takvih pasa koji se distanciraju i žele da budu sami. Pojedini psi više cvile i laju, i hiperaktivni su, a onda odjednom postanu tihi i mirni. Oni kao da žele da potroše energiju, da se malo zabave, ali jednostavno ne mogu to da urade.

Može li pas da predoseti svoju smrt Foto: Shutterstock//Thka

Šta psi rade kada shvate da umiru?

Zapažanja mentalnih, emocionalnih i fizičkih simptoma koje pas ispoljava su sastavni deo toga da mu poslednje dane ili nedelje učinite podnošljivijim.

Obratite pažnju na signale koje će vam slati: manje će se interesovati za igru ili društvene interakcije u kojima je uživao, oslabiće mu apetit, neće moći da kontroliše higijenske potrebe, desiće se promene u ciklusu spavanja i budnosti, pojaviće se noćni nemir, duže će mirovati, pojačano će dahtati i oglašavaće se češćim cviljenjem.

Psi koji doživljavaju značajne fizičke promene, verovatno neće razumeti šta im se dešava, pa će biti pod stresom, anksioznošću ili strahom. Kao njihovi staratelji i članovi porodice, treba da budemo spremni da im pružimo utehu i podršku i učinimo sve kako bi se osećali bezbedno.

Može li pas da predoseti svoju smrt Foto: Shutterstock/Gemma Campling

Da li psi odlaze nekud da bi uginuli?

Ovo nije opšte pravilo, ali se nemojte iznenaditi ako pas poželi da nekud ode. On možda neće želeti vaše dodire, neže hteti da se igra ni da šeta. Poštujte to i uverite se da svi u vašem domaćinstvu rade isto. Umesto da se mazite ili igrate, pokažite da ste tu i podržavajte ga tako što ćete mu dati poslasticu, nežno mu se obratite, hvalite ga i ponudite da dođe na omiljeno mesto u domu.

Budite tu za njega.

U zavisnosti od simptoma koji se ispoljavaju ovom prilikom, razmislite o tome da psu olakšate situaciju tako što ćete im dati neko sredstvo protiv bolova. Obezbedite psu male stepenice kako bi se lakše popeo na vaš krevet ili fotelju, postavite mu meke jastuke i omiljeno ćebe, pelenu ako ne može da kontroliše mokrenje, masažu, tople obloge i nudite mu hranu koju voli.

Sve što može da odagna neraspoloženje i bol biće od velike koristi u poslednjim danima ili trenucima psa.

Može li pas da predoseti svoju smrt Foto: Shutterstock/Reshetnikovart

Budite uz psa dok ide prema dugi...

Ako pas ne može da kontroliše bol, ne jede, ne pije vodu, nije u stanju da zadrži urin i izmet, ne može sam da se kreće i ne uživa u lepim rečima i igračkama kojoe mu nudite, znajte da je kraj blizu.

Psa je teško pustiti, ali je važno da znate koje korake treba da preduzmete. Predugo zadržavanje nije nešto čemu stremimo niti je u interesu psa da duže pati. Veterinar će vas posavetovati o tome, pa i o mogućnosti da psu olakšate patnju humanom eutanazijom.

Pita li neko kako se osećate? Vaša tuga je takođe veoma bitna u svemu ovome. Ako osetite da će biti lakše ukoliko se isplačete, to je u redu.

Imaćete vremena za evociranje lepih uspomena, ali dok je pas mislima još na ovom svetu, pokažite mu koliko vam znači.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari