• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve počelo kao infekcija ušiju: Žena odvela psa na pregled, test pokazao da ne sme da lizne tri namirnice

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uporan i iritantan svrab nedeljama mučio ši cua Džuniper, a njena vlasnica posle uspostavljanja dijagnoze osetila grižu savesti zbog svog neznanja

  • 0
Ši cu Foto: Shutterstock/Kuban_Girl

Jedan od najtežih zadataka vlasnika kućnog ljubimca je da pravovremeno sazna zbog čega se njegov krzneni kućni prijatelj ne oseća dobro. Životinje ne mogu verbalno da izraze šta nije u redu, zbog čega će vlasnik psa otići nekoliko puta kod veterinara kako bi otkrio zdravstveni problem svog ljubimca.

Kajla Valdes je prvobitno mislila da njen ši cu Džuniper ima infekciju uva, kao što je objasnila u TikTok video snimku od 6. juna, postavljenom na nalog @junietheshihtzu. Međutim, infekcija uva ubrzo je bila isključena, a veterinar je zatražio da uradi test na alergiju koji je uključivao uzimanje uzorka krvi od psa.

Otprilike dve nedelje kasnije, Valdes je saznala šta je s njenim ljubimcem: Džuni je bila alergična na ćuretinu, kikiriki i ribu. Pas je nakon dijagnoze dobio vakcinu protiv alergije koja je trebalo da ga reši upornog svraba.

Valdes je osetila olakšanje nakon što su stigli rezultati testa, ali se u nju uvukla i sumnja: u opisu snimka ona je napisala da se loše osećala kao vlasnik koji nije ništa znao o tegobama psa, a s druge strane je ipak oduševljena što Džuni jede hranu koja je neće iritirati.

"Nismo imali pojma na šta je Džuniper alergična i morali smo da čekamo nedeljama da bismo saznali rezultate njenih testova", rekla je Valdes za Newsweek preko TikToka.

Najvažnije je da je pas ponovo veseo i srećan, i da ima više energije.

TikTok snimak, koji je Kajli Valdes doneo više od 120.000 pregleda i 13.700 lajkova (možete ga pogledati OVDE), podstakao je ljude da podele svoja slična iskustva i šta rade nakon što su otkrili da su njihovi psi alergični na hranu.

"Ovo je moj pas, a moja mama kuva za njega, jer pas stalno liže vrhove šapa dok ne pocrvene", rekao je jedan korsnik TikToka.

"Moja kuca ima alergiju i ima terapiju, hranu na recept, specijalni šampon... i košta više od mog deteta", dodaje drugi vlasnik psa.

Ako se kod psa pojavi alergija na hranu, ona se javlja usled produžene izloženosti određenom brendu, vrsti ili obliku hrane. Najčešći alergeni u hrani kod pasa su proteini. Ovo se posebno odnosi na mlečne proizvode, govedinu, piletinu, jaja, soju i pšenični gluten.

Kako psi saopštavaju vlasnicima da imaju alergiju na hranu? Vlasnici treba da pripaze na svrab kože, šapa ili ušiju, dok ostali znaci uključuju probavne smetnje kao što su povraćanje ili dijareja. Postoje i suptilnije promene zbog pojave alergije kod psa: hiperaktivnost, gubitak težine, nedostatak energije ili agresija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: I krpelji i buve izazivaju tegobe i bolesti kod pasa

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari