• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Primitivne divlje koze iz Nortumberlanda u Engleskoj osvanule na listi retkih rasa: Ostalo samo 450 jedinki

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koze koje žive u divljem krdu u ovom delu Velike Britanije smatraju se "autentičnim ostatkom" originalne rase

  • 0
Divlja koza Foto: Pixabay/MabelAmber

Populacija divljih koza u Velikoj Britaniji, poznatih pod imenom čeviot, prema nekim procenama ima samo 450 pripadnika. Grupa entuzijasta iz Nortumberlanda, okruga u severoistočnoj Engleskoj, smatra ove koze "autentičnim ostatkom" originalnih britanskih primitivnih koza koje su dodate na listu za praćenje "Rare Breeds Survival Trust" (RBST) kako bi se podržalo njeno očuvanje.

Od preostalih oko 450 koza čeviot - uključujući i one koje drže privatni uzgajivači - samo 86 ženki je proizvelo potomstvo 2023. godine, prenosi BBC.

Legenda kaže da su koze sa brda Čeviot nastale kada su monasi Lindisfarna napustili svoj manastir 875. godine nove ere. Dok su monasi usput čuvali svoju stoku, koze su bile previše svojeglave da bi ih kontrolisali i ostavljene su da lutaju po tom području. Pronađene u College Valley, Newton Tors and Yeavering Bell, ove koze su ostavljeni kao potpuno divlje stado, sa minimalnim ljudskim intervencijama.

Čeviot koze su ključna veza sa prvobitnim primitivnim kozama iz Velike Britanije na koje su se oslanjale generacije ljudi od bronzanog i gvozdenog doba, preko srednjeg veka do malih zemljoposednika u Velikoj Britaniji. 19. i početkom 20. veka. "Bez izolovanog stada divljih koza čeviot ova genetika bila bi "nepovratno izgubljena", rekao je Kristofer Prajs, izvršni direktor RBST.

Širli Gudjer, iz Britanske grupe za istraživanje primitivnih koza, rekla je da se dugo teži održanju genetskog integriteta ovog istorijski dobro dokumentovanog stada: ono pokazuje sve fenotipske karakteristike koje se očekuju od jedne drevne britanske primitivne koze.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Čudo se desilo u Indiji, narod pohrlio da ga vidi: Rođeno jare sa jednim okom

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari