• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smrtonosni EEHV virus pred kolapsom: Prva mRNA vakcina na svetu primenjena na slonici iz zoo-vrta

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cepivo utemeljeno na tehnologiji Covid vakcine razvijeno zahvaljujući kompaniji Colossal Biosciences koja planira da oživi mamute

  • 0
Slonovi Foto: Shutterstock/worradirek

Smrtonosna bolest koja kosi azijske slonove meta je mRNA vakcine koja je prvi put primenjena na ovim velikim sisarima. Endoteliotropni herpesvirus slonova (EEHV) je ubica broj jedan beba azijskih slonova koja žive pod kontrolisanom negom u Severnoj Americi i Evropi i predstavlja veliku pretnju slonovima u divljoj prirodi.

Zoološki vrt u Dablinu (Irska) 7. jula objavio je da je preminula sedmogodišnja slonica Zinda: ona je druga žrtva opasnog virusa EEHV koji je 1. jula usmrtio slona Avanija.

EEHV može izazvati hemoragijsku bolest koju karakterišu oštećenje krvnih sudova, krvarenje i otkazivanje organa. Da bi se ovo sprečilo, vakcina EEHV mRNA izlaže slonove virusnim proteinima koji omogućavaju virusu da uđe u ćelije domaćina, efikasno ih pripremajući da pokrenu imunološki odgovor ako se u nekom trenutku isti virusni proteini ponovo pojave. To znači da se njihova tela mogu boriti protiv EEHV pre nego što se virus ugnezdi u telu slona, prenosi Iflscience.

Prvu ovakvu vakcinu u svetu razvio je dr Pol Ling sa Medicinskog koledža Bejlor, u partnerstvu sa zoološkim vrtom u Hjustonu i zahvaljujući donacijama i pomoći "Colossal Biosciences", giganta koji pokušava da oživi mamute i usput spase nekoliko ugroženih vrsta. "Colossal" je pomogao da se obezbedi podrška za istraživanje i finansiranje ubrzanog razvoja ove vakcine. U međuvremenu, brzo uvođenje cepiva protiv COVID-19 podstaklo je napore da se razvije vakcina zasnovana na mRNA protiv virusa EEHV.

Opsežna pretklinička ispitivanja pokazala su da bi rezultujuća vakcina mogla da izazove imuni odgovor bez neželjenih neželjenih efekata. Vakcina je data 40-godišnjoj azijskoj slonici po imenu Tes, koja će biti praćena da bi se videlo može li se vakcina primeniti na druge slonove.

Vakcinacija slonice Tes cilja na soj virusa EEHV1A koji stoji iza većine smrtonosnih slučajeva među azijskim slonovima. Međutim, tim koji učestvuje u stvaranju cepiva nada se da će vakcina moći lako da se modifikuje kako bi uticala i na druge sojeve u cirkulaciji, uključujući i onu koja pogađa afričke slonove.

Slon Foto: Shutterstock/Irenestev

"Cilj vakcine je da bude bezbedna za slonove nakon primene", kažu iz "Colossal Biosciences" i dodaju da cepivo treba da "stimuliše imuni sistem slona koji će aktivirati imune ćelije i oslobodi antitela koja neutrališu virus nakon infekcije ili njegove aktivacije. Memorijske ćelije imunog sistema moraju da "zapamte" da neutrališu isti virus u budućnosti na brži i efikasniji način. I na kraju, treba identifikovati sve ranjive jedinke u zoološkim vrtovima i primeniti vakcinu u pravom vremenskom periodu kako bi se obezbedila zaštita. To se obično dešava u vreme kada se organizam mladih slonova odvikne od zaštitnih antitela koje dobijaju od majke u najranijem uzrastu".

Ovo predstavlja veliki korak ka zaštiti mladih slonova u zatočeništvu od smrtonosne bolesti, kao i onih u divljini. Istraživači se nadaju da bi ova vakcina mogla imati primenu i u ljudskoj medicini.

"Tehnologija razvoja prve EEHV mRNA vakcine zasnovana je na uspešno primenjenoj tehnologiji Covid vakcine", tvrdi "Colossal" i dodaje da će se "uspeh u imunizaciji protiv EEHV fokusirati na razvoj vakcine protiv drugih humanih herpes virusa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Slon uživa u kupki u beogradskom Zoo vrtu: Evo kako se rashlađuju životinje po tropskim vrućinama

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari