• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Opasnost zvana EEHV: Smrtonosni virus ubio još jednog slona u zoološkom vrtu u Irskoj

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od istog virusa, 1. jula u dablinskom zoo-vrtu uginuo i slon Avani

  • 0
Slon Foto: Shutterstock/Irenestev

Još jedan slon uginuo je od posledica virusa u zoološkom vrtu u Dablinu: to je već druga životinja ove vrste koja je preminula od posledica smrtonosnog EEHV virusa. Endoteliotropni herpesvirus (EEHV) kod slonova napada membrane i izaziva naglu groznicu i krvarenje, a stopa smrtnosti je do 85 posto, prenosi BBC.

Skoro svi azijski slonovi nosioci su ovog virusa, ali se on samo kod nekih razvije u bolest. Iako EEHV virus ne predstavlja opasnost po zdravlje ljudi, protiv njega ne postoji lek, ni vakcinacija.

U saopštenju, zoološki vrt je naveo da je "7. jula preminula Zinda, voljena sedmogodišnja slonica." Ona je druga žrtva opasnog virusa koji je 1. jula odneo prvu žrtvu, slona Avanija.

O EEHV virusu, koji pogađa i divlje i zatočene azijske slonove, malo se zna. Virus živi u slonovima i može se aktivirati bez upozorenja, jer se prenosi asimptomatski. EEHV je otkriven 1990. godine, a formalno opisan 1999. od strane istraživača iz Smitsonijan zoološkog vrta u Vašingtonu. Oni su povezali 10 slučajeva "fatalne hemoragične bolesti" kod mladih azijskih i afričkih slonova u zoološkim vrtovima i pronašli "čestice slične virusu herpesa" u ćelijama srca, jetre i jezika mrtvih slonova".

Od tada, virus je ušao među slonove u zoološkim vrtovima i izazvao više od polovine smrti ovih životinja u evropskim i severnoameričkim zoološkim vrtovima u poslednje četiri decenije. Sada je otkriven u azilima, safari parkovima i, što još više zabrinjava, u krdima divljih slonova u devet zemalja, uključujući Indiju, Nepal i Mjanmar.

U "neviđenom naporu" da spase Zindu, Dablinski zoološki vrt je rekao da su i irska i britanska vlada omogućile hitan uvoz krvnih proizvoda i drugih važnih osnovnih zaliha iz zoološkog vrta u Česteru.

"Nadali smo se da bi ovo pomoglo da se spase Zindin život. Duboko smo zahvalni Česterskom zoološkom vrtu na podršci tokom ovog kritičnog vremena", kaže dablinski zoološki vrt.

Azijsku slon Sak Surin Foto: Tanjug/AP

Zoo-vrt u Česteru je izgubio brojne slonove zbog EEHV, zbog čega naučnici sa Univerziteta u Sariju pokreću novi poduhvat - ispitivanje vakcine koja će spasiti mnoge slonove.

"EEHV je nepredvidiv i fatalan virus koji pogađa mlade slonove, kako u divljini, tako i pod ljudskom brigom", dodaje se u saopštenju.

Zoološki vrt je zahvalio i irskoj policiji pod čijom pratnjom je krvni materijal stigao iz Dablinske luke do zoološkog vrta. Dablinski zoo osmislio je svoj plan EEHV odgovora, uz konsultaciju sa vodećim međunarodnim stručnjacima za zdravlje slonova, virologiju i brigu o divljim životinjama.

"Trenutno ostali slonovi u našem krdu ne pokazuju znake EEHV, ali budno pratimo njihovo zdravlje", kaže se u saopštenju iz zoološkog vrta.

Brzo napredovanje virusa u Zindi naglasilo je da postoje mnogi izazovi kontrole ove bolesti, čak i uz najviše standarde nege i budnosti. Zoološki vrt je dodao da posvećenost dobrobiti njihovih slonova "ostaje nepokolebljiva" i da će "nastaviti da preduzima sve neophodne mere kako bi osigurao bezbednost ovih životinja".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Slonče neće da se odvoji od leša majke koja se otrovala: Snimak koji kida i kamenu dušu

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari