• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uznemirujuće slike: Čovek noću doživeo napad epilepsije, njegov pas se uplašio i odgrizao mu nos

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ben Horn, 34-godišnji vazduhoplovni inženjer iz Jouvila u Somersetu u Velikoj Britaniji, imao je desetak uspešnih operacija rekonstrukcije lica

  • 1
Agresivan pas Foto: Shutterstock/Piotr Wawrzyniuk

Jedan čovek, oboleo od epilepsije, doživeo je napad noću i prestravio svog kućnog ljubimca koji se, na nesreću, uplašio i vlasniku odgrizao nos! Vlasnik psa Ben Horn, vazduhoplovni inženjer iz Jouvila u Somersetu u Velikoj Britaniji, rekao je da mu je kuća bila prekrivena krvlju nakon napada, gornja usna ostala je da visi, a netaknuta mu je bila samo kost septuma u ​​nosu.

Tokom poslednjih pet godina, ovaj 34-godišnjak je imao oko 10 operacija da bi rekonstruisao lice, pri čemu su hirurzi koristili kosti sa rebara i kožu sa podlaktice i čela, prenosi Thesun.

Ben pati od epilepsije od 15. godine, ali nakon što mu je doktor promenio lek, pojavili su se noćni napadi. Tokom jednog epi-napada, novembra 2019. godine, njegov pas Henri se uplašio i skočio na Bena, ustremivši se na njegovo lice, a rezultat ovog napada je otkinut nos i pokidani delovi brade i usana. Ben je uspeo da pozove hitnu pomoć: iako nije mogao da priča, smogao je snage da kaže da mu je neophodna pomoć.

Kada je hitna pomoć stigla, medicinska sestra je rekla da će mu dati ogledalo, ali će doživeti šok. A sada, posle svih operacija, Ben je konačno počeo da prihvata svoj novi izgled: on se nada da će, deleći ovu priču, pomoći drugima koji su doživeli sličnu sudbinu.

"Tada nisam mogao da poverujem koliko mi je lice stradalo. Bilo je užasno, a sada pokušavam da prihvatim sebe. Ovako nešto nauči vas da volite sebe i ono što ste, a ne da razmišljate o tome kakvi ste ranije bili", kaže Ben Horn.

Kad je nakon napada svog psa hitno prebačen u bolnicu na 10-časovnu operaciju kojom je trebalo da ga "zakrpe", Ben je rekao kako se seća da se, nakon pogleda u ogledalo, pokajao što je pozvao hitnu pomoć. Ipak, nakon izvesnog vremena, odlučio je da se podvrgne rekonstrukciji lica. Prva operacija bila je u maju 2021, koja je kasno zakazana zbog pandemije, u bolnici Sautmid u Bristolu. Lekari su mu uzeli kožu sa leve podlaktice kako bi napravili unutrašnji deo nosa.

"Obe moje podlaktice su istetovirane, pa sam morao da izaberem jednu od njih": seća se Ben i dodaje da je sada jedinstven, jer ima - tetovažu u nosu.

Operacije rekonstrukcije Benovog lica odvijale su se dalje, pa su mu uzeli kosti sa rebara u istoj operaciji i arteriju iz podlaktice da bi ih povezali sa vratom, kao i kožu sa podlaktice da obnovili nos. Tako je Ben dobio "tetoviran nos" koji je svakodnevno prekrivao korektorom. Ben je imao operaciju i u septembru 2022. kad su mu deo kože sa čela presadili preko istetovirane kože. Novi deo lica morao je da visi izvesno vreme kako bi se "primio" i dobro povezao.

"Imao sam masu koja mi je visila preko očiju", seća se Ben. Budući da mu se inficirala kost koju je dobio od jednog donatora, Benu su uzeli još kosti sa kuka i hrskavice iz rebra da bi je pričvrstili na njegovo čelo. U maju 2023, Ben je završio jedan deo rekonstrukcije lica, ali su mu potrebne plastične cevi koje mu pomažu da diše, pa je sledeći korak pronalaženje načina da ih ukloni, a da mu se nos ne zatvori.

"Veoma je teško kada vidite ljude koji predugo bulje u vas. Uvek me je sramota i to upoređujem sa snom u kome si bez odeće, a svi gledaju. Želiš da se sakriješ, ali ne možeš. Ne možeš da promeniš stvari i ono što se dogodilo", kaže Ben.

Kad je reč o njegovogm psu Hariju, on je pregledan i nakon procene veterinara-bihejviorista je udomljen. Ben je čuo da je pas srećan u novoj porodici.

Posle godina patnje, bola i važnih odluka, Ben je rešio da učešćem na trkama počne sa prikupljanjem sredstava za podršku institucijama "Exeter Plastic Surgery" i "Epilepsy Action".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Čopor lutalica krvnički napao dete: Grizli ga i razvlačili po ulici, jedna stvar mu spasla život

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Whatever

    10. jul 2024. | 11:38

    Nigde ni jednog jedinog komentara od strane kučkara.Baš je zabavno da čujemo kako je pas nevin.I da je trebalo da bude udomljen.Sve bi to sa kučkarima bilo prezabavno.Samo se pitam šta ćemo ako pas ponovo nasrne i ošteti nekoga za ceo život trajno.Procena stručnjaka je naravno budalaština.