• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mačak Zigfrid postao Zigfrida: Vlasnica objasnila razlog intervencije, internet u šoku i neverici

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Žena iz Los Anđelesa privukla nezamislivu pažnju na TikToku nakon što je otkrila da je njen ljubimac podvrgnut proceduri koja se često poredi sa operacijom promene pola kod ljudi

  • 0
Mačka operacija Foto: Shutterstock/Watchara Tongnoi

Vlasnica kućnog ljubimca privukla je pažnju internet korisnika nakon što je otkrila da je njen mačak bio podvrgnut intervenciji koja se često poredi sa operacijom promene pola kod ljudi.

U video snimku koji je 5. juna podeljen na TikToku i ima više od 1,3 miliona pregleda, Čarli Kronis iz Los Anđelesa podelila je snimak svog mačka Zigfrida šaleći se da je imao "operaciju promene pola".

"(Smešno je) što je objava privukla toliko pažnje, jer to je uobičajena operacija za mačke mužjake", kaže Kronis za Newsweek. Mačak mešanac sijamske mačke podvrgnut je perinealnoj uretrostomiji (skraćeno PU operacija), što je rešenje za mačke sa blokadom urinarnog trakta. Operacijom se stvara novi urinarni otvor i smanjuje dužina uretre, omogućavajući urinu da prilikom izbacivanja zaobiđe ovo suženo područje.

Operacija se preporučuje kada se opstrukcija uretre unutar muškog polnog organa ne može ukloniti medicinskom terapijom i u slučajevima ponavljajućih opstrukcija uretre. Mnogim mužjacima mačaka ova operacija je pravi spas i omogućava im da žive zdravije i udobnije.

"Zigfrid je imao kamenje u bubregu koje je izazivalo uporne infekcije urinarnog trakta. Veterinar je tri puta primenio kateter, ali je ovo bilo konačno rešenje", kaže Čarli.

U ozbiljnim situacijama, blokada urina kod mačaka može da spreči mokrenje, a posledice opasne po život javljaju se za samo 12 do 24 sata nakon nemogućnosti mokrenja, dok smrt zbog nelečene opstrukcije može nastupiti za 36 do 48 sati.

Zahvaljujući PU operaciji, koja uretru mužjaka čini sličnijom ženki, rizik od budućih zastoja je smanjen.

@clairechronis happy pride to me and my trans cat i guess #fyp #cat #catsoftiktok #kitten #gay #pride ♬ Just A Girl - No Doubt

Mesec i po nakon operacije, Zigfrid se vratio normalnom, razigranom životu.

"Mislila sam da je moja situacija urnebesna i nezamisliva i to me je navelo da objavim video", kaže Kronis koja dodaje da nije imala pojma koliko mačaka je imalo slično iskustvo.

Video zapis izazvao je mnogo reakcija na internetu, jer su ljudi bili iznenađeni saznanjem o ovoj intervenciji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li je ovo tragedija ili komedija: Mačka se "zaglavila" na žici

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari