• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vaša mačka ne može da vrši malu nuždu? Odmah je odvedite kod veterinara!

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako kućna ljubimica ima blokadu zbog koje ne može da izbacuje urin, u najkraćem roku morate pronaći uzrok ove ozbiljne tegobe koja može da ugrozi njen život

  • 0
Mačka i blokada urina Foto: Shutterstock

Mačka koja ne može da vrši malu nuždu je u velikoj nevolji.

Ako se napreže da izbaci par kapi mokraće ili ništa ne može da izluči, to je hitan slučaj. Verovatno je reč o blokadi urina koja može da bude fatalna ako se odmah ne pristupi lečenju.

Kako da prepoznate da mačka ima blokadu urina?

Šta je urinarna blokada i koji su uzroci?

Blokada mokraće se dešava kada nešto sprečava njen normalan protok kroz uretru (cev koja prenosi urin iz bešike). Ona prvenstveno pogađa odrasle mužjake mačke, jer je njihova uretra duža i uža nego kod ženki.

Kad je reč o ovom problemu kod pasa, prema rečima dr vet. med. Darka Drobnjaka, on je zanemarljiv, jer se javlja izuzetno retko.

FUS (Feline Urologic Syndrome) pogađa isključivo mačke. Otežano ili onemogućeno uriniranje najčešće je posledica opstrukcije urinarnih puteva kamenjem ili kristalima, zgrudvanom sluzi ili drugim telesnim materijama, otocima, grčevima, pa i tumorima. FUS se javlja kod skoro 30 posto domaćih mačaka, ali se vraća kod 10 do 20 posto jedinki, ako ne bude preventivnog lečenja. FUS mogu izazvati stres, poremećaj urinarnog pH i smanjen unos vode i vlakana kroz ishranu.

Koliko dugo mačka može da živi sa blokadom urina?

Kada je uretra zapušena, urin se vraća u bešiku i u krvi se stvaraju toksini. Bez tretmana za uklanjanje blokade, mačka će brzo uginuti.

Kako prepoznati znake blokade urina?

Ako mačka nije izbacila urin više od dva-tri sata, to predstavlja hitan slučaj, kaže dr vet. med. Keli Vilijams. Najveća šansa da to primetite je česta provera kutije sa posipom.

Mačka i blokada urina Foto: Shutterstock

Drugi znaci problema sa uriniranjem su: učestali odlasci do mačijeg toaleta, naprezanje da se izbaci mokraća i često mjaukanje, lizanje genitalnog područja, izbacivanje male količine urina van kutije sa posipom, povraćanje, nedostatak apetita...

Kako se dijagnostikuje i leči urinarna blokada?

Ako postoji opstrukcija urinarnog trakta, veterinar će umetnuti kateter u uretru da bi isprao blokadu i bešiku. U nekim slučajevima, kamenje se mora gurnuti nazad u bešiku, a potom se mora izvršiti cistotomija, operacija uklanjanja kamenja.

Može li se sprečiti urinarna blokada?

Ako je mačka imala blokadu ili druge probleme sa urinarnim traktom, preduzmite sve da biste sprečili ponavljanje ovog problema. Kućna ljubimica mora imati bolju ishranu, hidrataciju i što manje stresova.

Mačka mora da pije dovoljno vode. Ako je zanemaruje, postoji mnogo načina da to poboljšate. Nabavite joj dublju posudu za vodu koja će omogućiti veću "komociju" njenim brkovima, jer kad oni dodiruju stranice činija, to mački smeta.

Pokušajte da promenite mesto na kome se nalazi činija sa vodom. U posudu sa vodom možete da ubacite kockice leda kojima će se mačka zabaviti i verovtno će ih lizati.

Ukoliko ste u mogućnosti, obezbedite mački pristup tekućoj vodi iz slavine ili nabavite fontanu za kućne ljubimce.

Nekim mačkama se mora promeniti režim ishrane, kako bi se sprečilo stvaranje kristala i kamenja.

I stres značajno utiče na mačke koje pate od upale bešike. Mačka voli doslednost, pa se držite njene rutine. Svaka promena može da je uznemiri, a mačke u zatvorenom su pod posebnim rizikom od stresa jer se često dosađuju.

Kada je operacija neophodna?

Ako uvođenje postepenih i prijatnih inovacija u mačiju svakodnevicu ne daje dobre rezultate, odnosno ne sprečava ponavljanje urinarnih problema, mačkama će biti potrebna preventivna operacija. Perinealna uretrostomija je operacija koja širi uretru, pa kamenje i druge supstance mogu lako da prođu, ali se neće zaglaviti.

Blokada urina kod mačaka deluje zastrašujuće i veoma je ozbiljna. Dobra vest je da tretman nudi trenutno olakšanje, ali je važno da odmah kontaktirate veterinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari