• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jaguarundi: Mala divlja mačka koja liči na vidru i "priča" na 13 načina

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jaguarundi je neobična životinja veličine domaće maćke sa izduženim telom, kratkim nogama i okruglom, pljosnatom glavom

  • 0
Jaguarundi Foto: Shutterstock/Diego Grandi

Jaguarundi (Puma yagouaroundi ili Herpailurus yagouaroundi) je mala divlja mačka, nastanjena u predelima Meksika i centralne Argentine. Ona jede gmizavce, ptice, žabe i ribe, a specifična je po tome što ume da "priča" na čak 13 načina, uključujući predenje, zviždanje i cvrkutanje poput ptice.

Osim vitkog i izduženog tela, jaguarundi ima kratke noge i malu, pljosnatu glavu sa zaobljenim ušima pa liči na vidru ili lasicu, i živi u ravničarskim oblastima sa gustom vegetacijom (žbunje, močvare i šume) u kojima može da se krije, piše Livescience.

Uprkos imenu, jaguarundi nije blisko povezan sa jaguarima, pa čak ni sa drugim malim centralnoameričkim divljim mačkama. Genetska analiza pokazuje da je jaguarundi sličniji pumi ili planinskom lavu (Puma concolor), iako je fizički drugačiji i ima od 3 do 7 kilograma. Jaguarundi se od pume odvojio u posebnu vrstu pre između 4 i 7 miliona godina.

I divlje i domaće mačke proizvode niz zvukova, u zavisnosti od toga šta pokušavaju da saopšte.

Većina vlasnika domaćih mačaka sluša oglašavanje domaćih mačaka, u vidu režanja, šištanja ili predenja, a velike divlje mačke, poput lavova, tigrova i jaguara, rade gotovo isto. Jaguarundi ima mnogo širi vokalni repertoar od drugih mačaka: on može da proizvede najmanje 13 različitih zvukova, uključujući predenje, vrištanje, zviždanje, klepetanje, cvokotanje i neobičan cvrkut nalik ptičijem.

Jaguarundi Foto: Shutterstock/photomaster

Ne zna se pouzdano kako i zašto se jaguarundi oglašava na toliko različitih zvukova. Ovo je veoma povučena i usamljena životinja koja se retko viđa u divljini. Istraživači koji su posmatrali životinje u zatočeništvu bili su svedoci oglašavanja jaguarundija koji su komunicirali na razne načine kako bi ukazali na svoju teritoriju i pronašli partnera.

Biolozi Balaž Buzas i Ester Guljas, iz Centra za očuvanje retkih vrsta u Kentu u Engleskoj, uzgajali su mladunce jaguarundija i slušali su njihovo oglašavanje. Oni su otkrili da su jaguarundi koristili "kratak zvižduk" kad su tražili pažnju, ispuštali su "dugi zvižduk" ili su brbljali da bi se pozdravili, a odrasle ženke su predenjem dozivale svoje mačiće. Kao i kod domaćih mačaka, dugo predenje jaguarundija je signaliziralo zadovoljstvo, a glasno šištanje ili pljuvanje bilo je znak da se treba držati podalje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jaguari love kajmane ali ovaj je zbog plena skočio u reku

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari