• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pacovi, bubašvabe, zmajevi i stonoge pomažu stanovnicima Linkolnšira da se izbore sa psihičkim problemima

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neobične životinje koriste se kao terapeuti na novootvorenoj farmi u Spoldingu u Velikoj Britaniji

  • 0
Stonoga terapeut Foto: Shutterstock/Wirestock Creators

Na jednom imanju u Velikoj Britaniji neobične životinje koriste se kao terapeuti u tretmanu problema mentalnog zdravlja stanovnika Linkolnšira u Velikoj Britaniji. Na novootvorenoj "1st Choice Animals Assisted Therapy Farm", u Spoldingu, ove životinje "druže" se s ljudima i deluju umirujuće na one koji pate od anksioznosti, depresije i drugih mentalnih problema, tvrdi vlasnica farme Danika Klark.

Gospođa Klark je izjavila za BBC da je jedan od pacijenata i njena kćerka koja je patila od manjka samopouzdanja, ali ga je povratila posle druženja sa nesvakidašnjim terapeutima.

"Kada se uznemiri, ona uzme neku od ovih životinja da bi se oslobodila stresa", pojašnjava Klarkova koja na farmi ima i terapijske krave, alpake, mačiće, kuniće i irvase.

"Naježili biste se kad biste videli kako se ponaša osoba pogođena teškom anksioznošću", kaže ona i dodaje da je ponosna, jer pomaže onima koji se nose sa teško objašnjivim problemima.

Bubašvaba Foto: Pixabay.com

"Deca obožavaju bubašvabe koji "šušte" i vole da ih dodiruju, jer im pružaju osećaj smirenosti. Ona su ponosna na to što u rukama drže životinje koje ne može svako da podnese. Ko bi očekivao bubašvabu kao terapijsku životinju?", pita se Klark.

Njena kćerka potvrđuje da joj je druženje sa ovim životinjama prijalo: zbog njih se oseća bolje i voli ih svim srcem.

Pacov kućni ljubimac Foto: Pixabay

Danijel Bek, klinički psiholog, kaže da veza između čoveka i životinje može imati veoma pozitivan efekat na mentalno zdravlje.

"Neverovatno je koliko možete da se povežete sa recimo gmizavcem, jer "druženje" sa nekim ko je različit pomaže ljudima da se osećaju bolje", kaže Bek.

Bradata agama Foto: Pixabay

On tvrdi da je bradata agama neverovatan terapeut: radoznala je, voli da puzi po ljudima i visi sa njihovih ruku i ramena.

"Veza sa životinjom, bez obzira na to kojoj vrsti pripada, može biti od ogromne pomoći za ljude koji teško podnose breme svakodnevice u ovom vremenu", zaključuje Danijel Bek.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ivana ima mini zoo vrt u stanu, a sa albino pacovom deli čak i poljupce

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari