• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ove četiri životinje, koje su ujedno i sjajni kućni ljubimci, imaju najbolji terapeutski učinak na ljude

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

One su posebno obučene i vaspitane da pomognu ljudima koji su izloženi različitim stresovima ili pate od problema koji narušavaju njihovo mentalno zdravlje, a viđaju se u školama, bolnicama, domovima za stare...

  • 0
Životinje terapeuti Foto: Pixabay/Pexels

Mnogim ljudima porebni su različiti oblici pomoći kako bi obavljali svakodnevne zadatke, a neke osobe ne mogu da žive bez svojih kućnih ljubimaca koji im pružaju osećaj mira i opuštenosti. Terapeutske životinje ljudima pružaju upavo ta osećanja.

Za razliku od službenih pasa ili ljubimaca za emocionalnu podršku, terapeutske životinje su posebno socijalizovane i obučene da bi pomogle ljudima koji su izloženi različitim stresovima, a mogu se videti u školama, bolnicama, domovima za stare osobe i specijalnim ustanovama za podršku osobama sa smetnjama u razvoju.

Evo koje četiri životinje  se smatraju najboljim terapeutima za ljude, prenosi Index.hr.

Životinje terapeuti Foto: Pixabay/Michelle Raponi

1. Psi se najčešće biraju kao terapeutske životinje

Psi se najčešće biraju kao terapeutske životinje i viđaju se u bolnicama, domovima za starije osobe, školama... Oni su tu da bi pružili utehu i radost. Veće rase pasa, poput labradora i zlatnih retrivera, najčešće se biraju kao terapeutski psi, ali ima i drugih rasa koje se koriste u svrhu terapeuta.

Sve dok je pas prijateljski raspoložen prema ljudima, on može da postane terapeutska životinja.

Životinje terapeuti Foto: Pixabay//Alexas_Fotos

2. Konji su izuzetne terapeutske životinje

Konji su sjajne terapeutske životinje, iako su mnogo veći od pasa. Konji umeju da prepoznaju emocije čoveka i odlična su podrška osobama sa narušenim mentalnim zdravljem, kao i u psihoterapiji, u centrima za lečenje zavisnosti i ustanovama za mentalno zdravlje, pod nadzorom medicinskih stručnjaka.

Životinje terapeuti Foto: Pixabay/Axe77

3. Mačke mogu da budu sjajne terapeutske životinje

Iako se ne koriste u terapeutici često kao psi ili konji, mačke mogu da budu izvanredne terapeutske životinje. One se lako uvode u zatvorene prostore, poput domova za starije i bolnice, i pružaju podršku onima koji ih drže kao ljubimce. Neke terapeutske mačke nauče da šetaju na povocu, smiruju decu u školi i stare osobe u domovima i slično. Mačke su odličan izbor za terapiju u zatvorenom prostoru, pogotovo za ljude koji se plaše pasa, a potrebna im je pomoć.

Životinje terapeuti Foto: Pixabay/usmivka8

4. Kunići takođe mogu da budu dobre terapeutske životinje

Kunići su divne terapeutske životinje, jer su mali, ne oglašavaju se i odlična su opcija za ljude koji se boje pasa i mačaka. Ono što kuniće čini izuzetnim u pogledu terapeutskog dejstva na ljude je njihova smirenost, socijalizovanost i uživanje u kontaktu s ljudima.

Psi, konji, mačke i kunići su četiri najbolje i najpopularnije terapeutske životinje koje donose utehu i radost ljudima i poboljšavaju njihovo emocionalno stanje, a njihova sposobnost pružanja podrške ima izvanredan uticaj ne samo na ljude sa emocionalnim problemima, već i na sve one koji vole životinje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari